Успешно използване на слънчеви панели за безжичен обмен на данни под водата

Offnews Последна промяна на 18 февруари 2022 в 16:56 460 0

solar

Китайски учени съобщиха, че слънчевите панели могат да се използват не само за преобразуване на светлината в електрическа енергия, а и за безжичен обмен на данни. Те представиха първата система без оптични лещи, която може да се използва за високоскоростен обмен на информация под водата. Скоростта на работа е в рамките на 150 Mbs при разстояние 35 метра. Новата технология може да опрости работата с подводната техника и да ускори изучаването на океана.

Радиовълните твърде лошо се разпространяват във водата, но различните дистанционно управлявани подводни апарати трябва да бъдат свързани с оператора чрез физически кабел, което е неудобно. Имаше опити проблемът да се реши с помощта на импулсни лазери, но възможността и на тези системи са твърде ограничени, понеже е необходима изключително тънка настройка на лазерния светодиоден излъчвател и на приемащия фотодиод.

Китайските учени предложиха като алтернатива да се използват слънчевите панели, които генерират електрически ток под въздействието дори и на съвсем слаба светлина. По този начин е създаден детектор от съвсем нов тип. Самата инсталация е образувана от масив свързани помежду си слънчеви панели. Тези елементи образуват активна зона с размери 3,4 х 3,4 см. Масивът е поставен в единия край на 7 метров басейн с вода, а от другата страна е използван лазерен светодиод. Тестовете показаха, че тази нова система работи стабилно, като обменът на информацията става чрез използването на съвсем малки количества електрическа енергия.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !