Телефоните Pixel ще могат да отчитат пулса с камерите си

Offnews Последна промяна на 05 февруари 2021 в 07:46 6371 0

pixel-respiratory-rate

Google добавя мониторинг за сърдечна и дихателна чистота към приложението Fit на телефоните Pixel този месец и планира да го направи и за други Android устройства в бъдеще. И двете функции разчитат на камерата на смартфона, която ще измерва честотата на дишане, като наблюдава повдигането и спадането на гърдите на потребителя и сърдечната честота, чрез промяната на цвета на кожата му.

Функциите са предназначени само за следене на цялостното здравословно състояние и не могат да оценяват и диагностицират медицински състояния, посочва компанията. За да измерват честотата на дишане с помощта на приложението, потребителите ще трябва да насочат предната камера на устройството към главата и гърдите си, а за да измерят сърдечната – да поставят пръста си върху задната камера. Техниката за машинно обучение се опитва да подражава на докторите, които наблюдават дишането, чрез издигане и спускане на гърдите на пациента.

Данните за сърдечната честота от приложението на Google ще са по-малко изчерпателни от показанията на носимите устройства, които могат да наблюдават показателите непрекъснато. Но функцията, която може да ги следи при поискване също е полезен инструмент, защото лекарите обикновено правят подобни изследвания на няколко месеца, когато пациентът отиде на преглед. Ако потребителите проверяват сърдечния си ритъм веднъж седмично, те ще могат да разберат дали пулсът им се подобрява.

Google избра да включи тази функция в смартфоните си, за да я направи достъпна за повече хора, които нямат носими устройства. Вътрешните проучвания на телефони Pixel показват, че тя е била точна в рамките на един дъх в минута както за хора със здравословни проблеми, така и за здрави такива. Другата функция за измерване на сърдечна честота е показала точност в рамките на 2%, след като е тествана върху хора с различен тон на кожата.

Екипите на Google ще проучат възможността функциите да работят на други телефони, преди да ги направят достъпни за модели извън серията Pixel. В момента те са описани като инструменти, които могат да се използват за общ уелнес, което означава, че нямат нужда от разрешение на Администрацията по храните и лекарствата (FDA), за да бъдат добавени в приложението.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !