Swarovski представи умен бинокъл, който разпознава птици и животни

Мария Иванова Последна промяна на 14 януари 2024 в 16:10 518 0

Swarovski

Снимка Swarovski

Swarovski представи умен бинокъл, който разпознава птици и животни

Производителят на оптика Swarovski представи своя първи по рода си чифт умни бинокли на изложението CES 2024. Технологията, вградена в устройството, позволява идентификацията на птици и животни само с едно натискане на бутон.

Потребителите просто трябва да насочат бинокъла към птица, да се уверят, че обектът е на фокус, и след това да натиснат бутона за действие. В рамките на няколко секунди, системата анализира изображението и извежда името на птицата директно във визуалното поле на потребителя.

Тази информация се извлича от базата данни Merlin Bird ID, вградена в биноклите и съдържаща информация за над 9000 вида птици. Това означава, че потребителите могат да идентифицират почти всяка птица, която видят. Освен това, системата предоставя степен на сигурност на идентификацията, особено ако птицата е забелязана на неочаквано място.

Умните бинокли на Swarovski са оборудвани и с функционално колело, разположено между окулярите, което позволява на потребителите да превключват между различни функции на устройството. Една от тези функции е идентификацията на диви животни.

Тя работи по същия начин като идентификацията на птици, като използва вградени бази данни за различните видове бозайници, водни кончета и пеперуди. Това означава, че потребителите могат да идентифицират не само птици, но и множество други видове диви животни.

Умните бинокли на Swarovski са оборудвани с вградена камера, която позволява на потребителите да изпращат снимки и видео към смартфон. Освен това, фокусното колело включва място за добавяне на бъдещи персонализирани бази данни. Това означава, че възможностите за идентификация могат да бъдат разширени в бъдеще, за да включват различни обекти, интересуващи потребителите.

Една от идеите например е да се разработи база данни за звезди, което би позволило на астрономи и любители да идентифицират различни звездни обекти. Друга идея е да се създаде база данни за различни видове самолети, което би позволило на феновете на авиацията да идентифицират марката и модела на самолетите, които прелитат над тях.

Умните бинокли на Swarovski включват и функция за споделяне на открития. Чрез нея потребителите могат да маркират интересен обект, който са намерили, и след това да предадат устройството на друг човек. С помощта на системата AX Visio, серия от мигащи стрелки ще насочват новия потребител към мястото, където се намира обекта.

Външният вид е резултат от сътрудничеството с известния дизайнер Марк Нюсън, а бинокълът е съставен от около 390 хардуерни компонента. Очаква се устройството да се появи на пазара през февруари на цена от около 4 600 евро.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !