Steam Deck OLED идва с много по-добър екран и редица други подобрения

Павлин Луканов Последна промяна на 11 ноември 2023 в 13:55 791 0

Steam Deck OLED

Снимка Valve

Steam Deck OLED

Valve представи новия си Steam Deck OLED и както подсказва името на устройството, основното подобрение е при екрана, като досегашният LCD екран е заместен от OLED. Става дума за екран с диагонал 7.4 инча, резолюция 1280 x 800 пиксела, и честота на опресняване до 90 херца. Намалени са размерите на рамките около дисплея. Сред останалите му свойства са още поддръжка на HDR, 110% покритие на цветовата гама P3, както и пикова яркост 1000 нита. Премиум версията има и покритие против отблясъци. Наличието на OLED панел ще позволи постигане на осезаемо по-високо качество на картината.

Steam Deck OLED обаче прави и значителен напредък при чипсета, като той вече е 6-нанометров спрямо 7-нанометров в предходния модел. Това традиционно означава подобряване на производителността и ефективността. Централният процесор е с архитектура Zen 2 и тактова честота до 3.5 GHz. Освен това има 16GB LPDDR5 вградена системна памет (RAM), както и две опции по отношение на паметта за файлове, 512GB NVMe SSD и 1TB. Освен това има и слот за microSD памет карта.

Отчитаме и наличието на по-голяма батерия, 50Whr спрямо 40Whr в стария модел. По данни на компанията с един заряд е възможно постигане ма между 3 и 12 часа. Зареждането е през USB Type-C порт и с мощност до 45 вата. За охлаждане е заложено на по-голям вентилатор, а това означава, че и конзолата няма да загрява прекомерно. Освен това се отчитат редица други подобрения, включително преминаването към Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.3, включително и с нов модул на антените, стиковете са с 1 мм по-високи и има по-отчетливи вибрационни ефекти. Наличието на Wi-Fi 6E ще позволи и постигането на много по-високи скорости на изтегляне, ако имате съответното мрежово оборудване. Постигнато е и подобрение на звуковата система.

Разбира се основната функционалност на конзолата е да предложи геймплей през платформата Steam и за игрите, които притежавате там чрез вашия акаунт. От компанията споделят и списък с игри, които са особено подходящи за устройството. Теглото на модела е 640 гр, при размери 298 х 117 х 49 мм. Steam Deck има и потребителски интерфейс, който е създаден изцяло за управление с геймпад контролерите.

Стигаме и до цените, които са 569 евро (1113 лв.) за версията с 512GB и 679 евро (1329 лв.) за тази с 1TB. На фона на това отчитаме намаляване на цените на LCD версиите, които ще са налични до изчерпването на наличностите. Най-евтиният модел е с 64GB памет и струва 369 евро, следван от 256GB за 419 евро и 512GB за 469 евро.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !