Стартиращата компания Rigetti представи квантов процесор с 80 кубита

Offnews Последна промяна на 17 декември 2021 в 17:05 203 0

Phone12 Pro Max и iPhone12 mini

Стартъпът Rigetti официално представи своя квантов процесор от ново поколение Aspen-11 с 40 кубита и подобрена производителност. Въпреки че по броя на кубитите той значително отстъпва на квантовите чипове на IBM, стартиращата компания счита, че нейният нов квантов процесор е по-добър, понеже тези чипове могат да работят по двойки и да се получава 80 кубитова версия. Нещо повече, младата компания експериментира с превръщането на кубити в кутрити, което рязко увеличава изчислителния потенциал на квантовите процесори Rigetti.

Прогресът при традиционните процесори обикновено се измерва чрез увеличаване на тактова честота, на броя на ядрата и намаляване консумацията на електрическа енергия. При квантовите процесори един от най-важните показатели е честотата на грешките, понеже кубитите са изключително чувствителни към шумовете и смущенията. Rigetti заяви пред медиите, че при квантовия процесор Aspen-11 този параметър е двойно по-добър.

Аналогът на тактовата честота при квантовите процесори е скоростта за прехвърляне на сигнала, който принуждава кубитите да извършват математически операции. При новия чип тази скорост е нараснала значително - цели 2,5 пъти. Това е много важно, понеже кубитите, подобно на динамичната оперативна памет, губят своето състояние с течение на времето. Ето защо, колкото повече операции могат да се изпълнят за даден период от време, толкова е по-голяма вероятността квантовия процесор да успее да извърши сложните изчисления преди да изгуби информацията.

Rigetti допълва в своя блог, че провежда експерименти със съвсем нова конфигурация на квантовия хардуер. Всички съвременни квантови компютри използват кубити, които могат да приемат две състояния плюс суперпозицията на всички междинни значения. Една квантова система с три основни състояния (кутрити) вместо с две (кубити) може да се окаже много по-производителна.

 

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !