Стартиращата компания QphoX работи върху първия в света квантов модем

Offnews Последна промяна на 14 май 2021 в 15:53 5229 0

Dutch startup QphoX raises €2M to connect quantum computers with a quantum modem

Холандската компания QphoX получи финансиране в размер на 2 милиона евро за създаването и комерсиализирането на първия в света квантов модем. Устройството с баналното име Quantum Modem е предназначено за обединяването на няколко квантови компютри в една обща мрежа. По този начин QphoX може да положи началото на един бъдещ интернет, който се базира на квантови изчисления и е много по-безопасен и по-бърз.

Новият квантов модем се базира на свръхпроводими кубити. Използва се съвместната работа на микровълнови и оптични фотони, които си взаимодействат чрез междинен механичен резонатор. Този процес работи в две направления с използването на пиезоелектрическия и оптомеханичния ефект.

Компанията подчертава, че преобразователите на QphoX осигуряват прехвърляне на квантовите състояния с ниски загуби и висока точност, преобразувайки квантовата информация между микровълновата област и оптичните телекомуникационни честоти. При това използваното оптично влакно с ниска топлопроводимост прехвърля квантовите състояния към използвания криостат и извън него, като по този начин те могат да бъдат измерени и прехвърлени чрез оптична мрежа. Това означава, че в една мрежа с Quantum Modem квантовите компютри могат бързо да си взаимодействат един с друг при стайна температура.

"Това е съвсем същото като класически модем, само че тук става дума за квантови компютри. Този модем кохерентно преобразува електрическите и микровълновите сигнали в оптични сигнали, а след това ги преобразува обратно, като по този начин два квантови компютъра могат да взаимодействат един с друг" - каза в интервю за TechCrunch генералният директор на стартиращата компания Саймън Греблахър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !