Sony разработва оптичен сензор с големи размери

Offnews Последна промяна на 26 март 2022 в 09:06 1848 0

Sony0

Sony започна разработването на собствени CMOS оптични сензори още през 1996 година. През 2000 година стартираха продажбите на фотосензора Sony IMX001. Изминаха над 20 години и сега японската компания владее 46% от пазара за оптични сензори.

Sony специално облекчи закупуването на своите фотосензори, които лесно се инсталират в смартфоните. Така например, днес изключително популярният Sony IMX766 се използва в над 100 модела мобилни телефони в целия свят. Да напомним, че размерът на този оптичен сензор е 1/1,56 инча, а размерът на един пиксел е точно 1 микрон. По принцип, колкото са по-големи сензорът и размерът на пиксела, толкова повече светлина може да бъде погълната.

Миналата година Sony представи смартфона Xperia PRO-I с размер на оптичния сензор 1 инч, който имаше вградена система за автоматично фокусиране. Но след това стана ясно, че този фотосензор е по-скоро маркетинг, понеже се използваха само 60% от неговия потенциал. По принцип японската компания не скри това, понеже в нейния официален уеб сайт бе публикувано съобщение, че наистина се използват едва 60% от цялата площ на този сензор.

В наши дни Sony разработва и вече тества съвсем нов оптичен сензор с големи размери. Неговата резолюция е 50 МР при размер на фотосензора 1/1,1 инча. Различните технологични сайтове предполагат, че това е дългоочакваният загадъчен Sony IMX8XX, информацията за който неведнъж се бе появявала в Глобалната мрежа. Според изтеклата неофициална информация новият оптичен сензор на Sony ще се използва в смартфоните на Xiaomi, Huawei и Vivo.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !