Смартфоните може да поскъпнат заради индийския GPS

Стоян Ненов Последна промяна на 28 септември 2022 в 10:49 1108 0

Indian GPS

Снимка Indian Department ot Space

Индийска ракета носител се подготвя да изведе спътник в орбита

В момента масово се използват пет системи за навигация – GPS, Galileo, GLONASS, QZSS и Beidou. Скоро към тях може да се присъедини и шеста – NavIC на Индия. Тя обаче може да се окаже проблем за производителите на мобилни телефони, които предупреждават за потенциално оскъпяване на устройствата, съобщава 9to5Mac.

NavIC е разработка на Индия, като вече е доста стар проект. Той беше одобрен през 2006 г., но влезе в действие едва през 2018 г., при това доста ограничено. За сега има 8 сателита, които покриват територията на Индия и част от околностите. Принципът на работа е сходен с този на GPS, но е с оптимизации за по-добра и прецизна навигация на индийска територия.

Индийското правителство планира да развие NavIC като глобална позиционираща система, но в дългосрочен план. То иска още преди това да се случи, производителите на ИТ устройства да предлагат съвместими с NavIC модели. При това възможно най-скоро – още от януари 2023 г. да има налични на пазара устройства.

Това обаче се оказва проблем за водещите производители на смартфони. Представители на Apple, Xiaomi и Samsung са коментирали неофициално пред индийските институции по време на закрита среща, че подобен ход ще доведе до значително увеличаване на производствените разходи, съобщава Reuters. Причините за това са няколко.

Първо, компаниите са направили други планове за производствените си линии и промяната им ще е скъпа. Второ, NavIC работи на специфична честота, която е много по-малко популярна сред смартфоните. Така вариантите са два – Индия да промени честотата на NavIC от L5 на L1, която е същата като GPS и съответно налична при всички смартфони. Или производителите да добавят и такъв модул, което още повече ще оскъпи устройствата. Индийската космическа агенция ISRO е заявила на срещата, че предлагане на L1 ще е възможно след 2024-2025 г., когато към NavIC се прибавят още сателити.

Има и трети проблем. Внедряването на NavIC в мобилните телефони ще изисква допълнителни тестове, за да е сигурно, че всичко работи както трябва. А за това е нужно време, което прави внедряването на технологията в смартфоните още през 2023 г. нереалистично, казват източниците от различните компании.

Неназован представител на Samsung India е споделил пред институциите, че NavIC ще изисква нови чипсети и хардуерни промени, които повечето производители са предвидили за разработка и производство през 2024 г. Според него разумният срок за масовото навлизане на навигационната система сред смартфоните е 2025 г.

За сега не е ясна реакцията на индийското правителство. То има история на известен протекционизъм, като налага високи местни такси и данъци на компании, които нямат местно производство. Затова и Apple откри цял завод за iPhone в Индия. Негласните опасения на компаниите са, че устройствата им може да бъдат „наказани“ с подобни такси, ако не предлагат поддръжка на NavIC в очакваното от властите време. Затова те се опитват да убедят властите на страната, че действително подкрепят и ще поддържат NavIC, но просто е нужно повече време, за да може това да се случи по начин, който да не доведе до допълнително поскъпване на устройствата.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !