Смарт очила в помощ на хората с увреден слух

Павлин Луканов Последна промяна на 24 октомври 2022 в 16:13 953 0

Nreal Air 3

Снимка Nreal

Nreal Air 3

През последните години сме свидетели на все повече иновации в сферата на технологиите, с които се улеснява ежедневието на хора с различни увреждания. Една от насоките, при които виждаме реален напредък е по отношение на носимите устройства насочени към хората с увреден слух. По-конкретно става дума за очила, които превръщат гласа в субтитри. В случая става дума за софтуерната разработка XRAI Glass, която е насочена за очилата с добавена реалност на Nreal. Чрез софтуерното решение потребителите могат да свържат очилата директно със смартфона си с Android и да получават субтитри на гласовите разговори, които се осъществяват в близост.

Към момента софтуерът е предназначен само за смарт очилата Nreal Air, които да пресъздават добавената реалност чрез субтитри. XRAI Glass прихваща гласовете около потребителя, като това става чрез свързания смартфон. Процесът се можете да видите в споделеното от компанията видео. Не се споделят обаче детайли за това как точно би функционирала технологията в по-шумна обстановка. Все пак в промоционалния клип се демонстрират и такива условия.

XRAI Glass споделят, че се надяват в бъдеще да могат да добавят допълнителни функционалности към решението си. Става дума потенциално за разпознаването на различни хора сред говорещите. Благодарение обаче дори на актуалното ниво на функционалност, глухите хора или тези с нарушен слух ще могат да участват в разговора, тъй като няма да трябва да се фокусират изцяло върху говорещите.

Всичко това ще доведе до значително улеснение в ежедневието на потребителите с подобни затруднения. Разбира се медицината също напредва и някои състояния вече са лечими, но за другите изглежда ще сме свидетели на все повече технологични нововъведения, които ще дадат възможност за вписване на хората в повече ситуации. Все пак трябва да отбележим, че новата разработка е в процес на предварителна регистрация, като от XRAI Glass все още не споделят кога ще е налична.

Очилата с добавена реалност стават все по-популярни през последните години, а това е очаквано и с напредъка в тази област. Ключовото е постигане на хардуерно решение, което да се доближава максимално по дизайн до стандартните очила. За разлика от повечето решения, които са с професионална насоченост, XRAI Glass е с фокус относно върху предоставянето на добавена стойност за потребителите.

Заслужава си да споменем и за друг продукт, който има подобно предназначение. Става дума за небезизвестните Google Glass, чиито прототип показан по-рано през годината има и възможност за превод в реално време, показвайки субтитрите. Във видео демонстрация от компанията показаха майка, която говори само на китайски и дъщеря ѝ, която говори на английски.

Чрез помощта на очилата те могат да общуват по-свободно, без да се налага да използват допълнително приложение или друго устройство. Видяхме и как глух човек обяснява, че е чакал с голям интерес подобна възможност, която ще му позволи да се включи много по-свободно в даден разговор. Засега обаче няма индикации кога устройството ще бъде реализирано, като прототипи на Google Glass вече са в процес на ограничени тестове.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !