Смарт часовниците откриват COVID-19 дълго преди появата на първите симптоми

Offnews Последна промяна на 19 януари 2021 в 16:55 6743 1

Your-smartwatch-could-detect-Covid-19-before-you-do

Във веригата болнични заведения Mount Sinai Health System на Ню Йорк бе проведено изследване, в което учените доказаха, че смарт часовниците могат да откриват признаците на COVID-19 много преди да се появят първите симптоми на болестта. Информацията е на интернет изданието Engadget.

По-конкретно, наблюдавани са показанията на смарт часовника Apple Watch на американската корпорация от Купертино. Според медиците, мобилното устройство за носене улавя незначителните промени в ритъма на сърдечните съкращения на потребителите. В изследванията са участвали 297 медицински работници, които обслужват болни от COVID-19.

Показанията на смарт часовника на Apple в почти всички случаи определят дали човекът се е разболял от COVID-19, въпреки че няма проява на симптомите на болестта. За да се направи подобен извод се използва измерването на неравномерността на интервалите между сърдечните съкращения, което показва, че в организма протичат възпалителни процеси. Според специалистите на Mount Sinai, новият метод за откриването на COVID-19 определя дали някой е заразен от коронавируса приблизително седем дни преди да се появяват характерните симптоми.

Аналогично изследване на учените от Станфордския университет демонстрира подобни резултати, но с използването на смарт часовници на други компании. Оказа се, че при 81% от тестваните, които са носили смарт часовниците на Garmin, Apple, Fitbit и други производители, винаги е имало специфични отклонения в честотата на сърдечния ритъм, които се появяват максимум девет дни преди появата на симптомите от COVID-19.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2021 в 15:57

[…"> базиран на антитела, намалява риска от заболяване от COVID-19 с 80%. Такива са предварителните резултати от третата […">