Следващите смарт часовници на Apple и Samsung може би ще работят като неинвазивни глюкомери

Offnews Последна промяна на 25 януари 2021 в 07:19 6595 0

underdisplay

Слуховете, че Apple ще добави скенер за пръстови отпечатъци под дисплея на Apple Watch датират отдавна, но нов патент сочи, че това може да донесе още една здравна функция, която ще облекчи болката на милиони хора по света.

ETNews подробно описва нова, свързана със здравето опция, която ще се появи както в Apple Watch Series 7, така и в следващия Galaxy Watch на Samsung. Часовниците ще могат да работят като неинвазивни глюкомери – устройства за измерване на кръвната захар. Те си използват от диабетиците преди всяко хранене за избиране на подходящата доза инсулин.

Процесът по принцип изисква да се вземе малко количество кръв, чрез убождане на върха на пръста с остър ланцет, подобен на игла. Следващото поколение часовници на двата конкурентни гиганта обаче може би ще направи живота на тези хора малко по-безболезнен.

Според слуховете, Samsung ще пусне три нови интелигентни часовника през втората половина на годината, а моделът, който ще предлага отчитане на кръвната захар ще се нарича Galaxy Watch 4 или Galaxy Watch Active 3. Предполага се, че Apple Watch Series 7 ще предлага същата функция.

Устройствата ще използват технология, наречена Раманова спектроскопия. Тя работи с лазерна светлина и е в състояние да определи състава на дадено вещество, като например количеството глюкоза в кръвта. Разбира се, тя има и други приложения, които не са свързани с диабетиците, но дори и ограничаването й само до проследяване на нивата на кръвната захар, може да доведе до огромно търсене на смарт часовниците на двата гиганта.

Само в САЩ има 25 милиона зависими от инсулина диабетици, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). Броят им се увеличава всяка година, благодарение на лошата диета и липсата на движение. Точното определяне на нужната доза инсулин е много важно за диабетиците, тъй като малката доза би оставила кръвната захар висока, което може да повлияе на зрението, а твърде голяма доза може да доведе до хипогликемия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !