Скоро ще можем да управляваме приложенията за Android с лицето си

Мария Иванова Последна промяна на 17 май 2024 в 10:42 687 0

Gameface

Снимка Google

Скоро ще можем да управляваме приложенията за Android с лицето си

Потребителите на Android скоро ще имат достъп до новата функция Project Gameface, която ще им позволи да управляват курсора на мишката, използвайки само лицето си. Тя представлява напълно свободна навигация, използваща възможностите на изкуствения интелект на Google за проследяване на лицето.

Новият виртуален курсор e част от дългия списък с актуализации и премиери, които бяха представени на конференцията за разработчици Google I/O. Той използва услугите за достъпност на Android, както и база данни с изражения на лицето от API за откриване на лицеви ориентири на MediaPipe. Тези изражения се използват за управление на курсора, превръщайки движенията на лицето и главата в действителни команди.

Проектът Gameface беше представен за пръв път на миналогодишната I/O конференция за разработчици. Тази година компанията обяви, че е предоставила допълнителен код за технологията, което позволява на разработчиците да създават приложения за Android, които могат да я използват.

Иновативната технология на Google разчита на предната камера на телефона, за да проследява израженията на лицето и главата, които се използват за управление на виртуалния курсор. Потребителите могат например да се усмихнат, за да "изберат" елементи на екрана, или да повдигнат лявата си вежда, за да се върнат към началния екран на телефона с Android. Освен това те могат да задават прагове или размери на жестовете за всяко изражение, така че да контролират колко силно трябва да е изражението им, за да се задейства определено действие с мишката.

Компанията е разработила проекта Gameface заедно с геймъра Ланс Кар, който страда от мускулна дистрофия. А за пускането на инструмента тя си партнира с индийска организация Incluzza, подкрепяща хората с увреждания.

Наскоро Google пусна кода на проекта като отворен код в GitHub, с надеждата, че повече разработчици ще решат да го използват за създаване на нови преживявания. Компанията е уверена, че тази инициатива ще допринесе за разширяване на възможностите на хората с увреждания в дигиталния свят.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !