Силициевите фотоволтаични елементи с мед вместо сребро показаха рекордна ефективност

Offnews Последна промяна на 22 септември 2021 в 15:57 286 0

Sustainable solar cell leans on copper to claim world-record efficiency

Въпреки многообещаващите лабораторни варианти силицият си остава основният материал за производството на фотоволтаични елементи. Обикновено провеждането на електрическия ток в тях се осъществява с помощта на сребро, но австралийски специалисти предложиха по-икономична алтернатива - мед. Най-новите тестове показаха, че това решение е не само надеждно, но и достига рекордна за серийно произвежданите силициеви фотоволтаични елементи производителност от 25,54%.

Стартиращата компания SunDrive от 2015 година работи върху замяната на среброто със мед в комерсиалните слънчеви панели. Стартъпът е на мнение, че с увеличаване търсенето на чиста енергия необходимостта от евтини и ефективни слънчеви панели ще нарасне. Медта е около 100 пъти по-евтина от среброто и е в големи количества. През 2019 година специалистите на тази стартираща компания са успели да направят силициев фотоволтаичен елемент на базата на мед, който стана най-ефективният промишлено произвеждан фотоволтаичен елемент в Австралия.

https://twitter.com/sundrivesolar/status/1435887939930636288

Миналата година SunDrive получи държавни субсидии за мащабиране и усъвършенстване на своята нова технология с цел от новите фотоволтаични елементи да бъдат създадени слънчеви панели, които могат да се инсталират на покривите на сградите. Новите елементи бяха тествани в Германия, където бе потвърдена тяхната рекордна производителност.

Те демонстрират коефициент на полезно действие от 25,54%, което е повече от предишния рекорд от 25,26% на китайската компания Longi. В лабораторни условия много компании и отделни учени постигат много по-висока ефективност, но подобен КПД при масово произвеждани фотоволтаични елементи с мед вместо сребро е важна стъпка в развитието на тази индустрия.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !