Създадоха свръхпроводяща индуктивност за 5 KW безжично зареждане

Offnews Последна промяна на 13 март 2021 в 10:39 6584 0

Contactless high performance power transmission

Германски учени представиха индуктивност от свръхпроводник, която може по безжичен път да осигури зареждане с мощност над 5 киловата при незначителни загуби. Изобретението може да се използва в роботиката, във въздушния транспорт, за зареждане на електромобилите, в медицината и други.

Безжичното предаване на енергия вече се използва за зареждане на малките електронни устройства, като например смартфоните, фитнес гривните, електрически четки за зъби. Сега е ред на електромобилите и промишлените роботи. С помощта на тази индуктивност винаги може да бъде добавена допълнителна енергия в близост до зарядната станция.

Използваните към днешен ден зареждащи системи с подобна мощност са много големи и тежки, понеже са съставени от медни индуктивности. Учените от техническия университет на Мюнхен съвместно с компаниите Würth Elektronik eiSos и Theva Dünnschichttechnik успяха да преодолеят това затруднение.

Те създадоха индуктивност със специална конструкция, в която отделните навивки на намотките са отделени една от друга с помощта на уплътнения. По този начин съществено са намалени загубите на променливия ток и става възможно безжичния обмен на енергия с мощност над 1 киловат. Диаметърът на намотката е избран по такъв начин, че да се осигури максимална плътност на мощността при зареждането на електромобилите и промишлените устройства с акумулаторни блокове.

Разстоянието между отделните навивки и намотки е оптимизирано с помощта на компютърен модел, който е създал възможно най-компактната индуктивност без да се стига до съществена загуба на мощност.

Учените вече работят върху увеличаването на подаваната чрез тяхното изобретение зарядна мощност. Ако успеят, ще се разкрият редица нови сфери за неговото използване - транспорт, роботика, медицинска апаратура и т.н.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !