Samsung представи 3 nm чип, базиран на новата MBCFET технология

Offnews Последна промяна на 15 март 2021 в 13:53 7418 0

MBCFET1.jpg

Samsung Electronics представиха първия работещ чип, произведен чрез 3 нанометров технологичен процес, в който се използват новия тип MBCFET транзистори. Това е SRAM - статична оперативна памет с произволен достъп. Параметрите на тази памет са значително по-добри от тези на сегашните 7 nm памети по всички параметри - скорост, плътност на транзисторите, консумация на електрическа енергия и т.н. Samsung вече се подготвя за масовото производство на чипове с MBCFET (multi-bridge channel FET) транзистори, което е планирано да започне през 2022 година.

Производството на MBCFET чипове не изисква използването на ново оборудване - достатъчна е по-фината настройка на сега съществуващите поточни линии. Досега имаше само слухове и неофициална информация за новата технология, но ето че Samsung Electronics показа реално работещ чип, произведен чрез 3 нанометров технологичен процес, в който се използват новите MBCFET транзистори.

Тестовете на Samsung Foundry показват, че в сравнение със 7 нанометровия технологичен процес, новото технологично решение гарантира съвсем същата производителност при двойно по-ниска консумация на енергия. При 30% по-висока производителност в сравнение с днешните решения и същата консумация на енергия, плътността на транзисторите е с 80% по-висока. Това е един от най-важните параметри, понеже дава възможност на Samsung да произвежда по-компактни памети и логически елементи на базата на силициеви кристали с много по-малък размер.

Според Bloomberg, Samsung ще започне масовото производство на 3 nm чипове в края на следващата година.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !