Samsung представи 200MP смартфон камера

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 23 юни 2022 в 12:39 1449 0

Samsung 200MP

Снимка Samsung

Samsung 200MP

Три години след като Samsung, в партньорство с Xiaomi демонстрираха 108MP сензор за смартфон камери, сега южнокорейския гигант вдига летвата. Тя представи такъв с 200MP, които са с най-малкия размер на пикселите в индустрията – 0.56 μm (микрометра). Това е новият сензор ISOCELL HP3, който ще бъде водещ за Samsung и всички негови клиенти поне през следващата година.

Най-вероятно ще го видим в следващия флагмански смартфон на технологичния гигант, както и в други производители, които го изберат за такъв. Подобно на 108MP си предшественик, той ще е наличен първо в най-високия клас модели и постепенно ще намери място и в по-достъпните ценови сегменти. Както и, че ще бъде основен сензор, който ще върши голяма част от работата по заснемането.

Новият сензор

Samsung обявиха, че ISOCELL HP3 разполага с 12% по-малък размер на пикселите до 0.56 μm. В 108MP модел те бяха с размер от 0.64 μm. Това позволява да се увеличи техния брой в сензора до 200 милиона. Те са във формат 1/1.4”, което показва диаметърът на областта, която се улавя от обектива. Това означава, че освен повече пиксели, Samsung са успели да направят самия сензор по-компактен от предишния. 108MP модел се отличава от повечето конкуренти с това, че изисква доста пространство, което принуждаваше производителите да правят по-дебели гнезда за камерите. Според компанията, тази оптимизация достига 20%.

Новият 200MP сензор на Samsung разполага с автоматичен фокус Super QPD. Технологията позволява фокусирането да става на ниво пиксел, което прави процеса по-бърз и прецизен. Сред другите възможности на ISOCELL HP3 е възможността да се снима видео в 8K резолюция с 30 кадъра в секунда или 4K при 120 кадъра в секунда. При първия режим имаме минимална загуба на зрителното поле, което се постига, заради големия обем пиксели в сензора.

Samsung интегрират още няколко технологии. Едната е надграждане на Quad Pixel системата, в която се обединяват четири пиксела в един, тя е увеличена в Tetra2Pixel, в която това става не с 4, а с 16. Това повишава светлочувствителността на сензора и подобрява кадрите при ниска осветеност. В новата 200MP камера има вградено Smart ISO, което разширява динамичния диапазон на снимане.

Завръщане на многото пиксели

Идеята за сензори с голям на брой пиксели е противоречива сред фотографите. Това не е единствения фактор, който влияе върху качеството на снимките. При смартфоните, през последната година се наложи тенденцията да се търси оптимален вариант на техния брой (между 50MP и 60MP), но с по-голям размер на сензора, който да пропуска повече светлина. Комбинацията от няколко такива камери (основна, широкоъгълна и телефото, например) позволява да се покрие максималния спектър от приложения. Като се държи високо качество.
През последните седмици, изглежда производителите на сензори обръщат поглед обратно към камерите с голям брой пиксели. Освен Samsung и техния нов 200MP модел, има спекулации, че Sony работи в същата посока. Японският гигант подготвя сензор с поне 100MP, който да е предназначен за смартфони. С което ще видим потенциално обръщане на досегашната тенденция, но това ще зависи от резултатите на новите модели. И по-важното – тяхната софтуерна оптимизация, която е ключова при подобни решения.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !