Samsung показа възможностите на своята нова 6G система

Offnews Последна промяна на 17 юни 2021 в 17:28 5019 0

6G

5G стандартът на мобилната връзка едва сега започва да се разпространява, но технологиите от този тип продължават бързо да се развиват. Вече се разработва следващото шесто поколение на мобилните комуникации и по време на международната конференция IEEEE 2021 южнокорейският технологичен гигант показа своята нова 6G система, която осигурява скорост за обмен на данните 6,2 Gb/s на разстояние 15 метра.

Основното преимущество на 6G е много по-високата скорост за обмен на данни и силно намалената латентност на сигнала. Очакванията са пиковата скорост да е с минимум 50% по-висока от тази на 5G. Латентността трябва да спадне под една десета от това, което предлагат 5G комуникациите. На практика това означава, че ще стане възможно стриймването на на 8К видео, удобна работа с виртуална реалност и холографски изображения.

Съвременните 5G мобилни мрежи работят с честоти до 40 GHz. Но 6G стандартът използва засега неупотребявания спектър от терахерцови честоти, като вдига летвата над 100 GHz. Новата технология увеличава и пропускателната способност, която за мобилните мрежи от пето поколение е на ниво 400 MHz.

Специалистите на Samsung и учените от калифорнийския университет демонстрираха по време на събитието работоспособността на прототип на новата система, който работи с честота 140 GHz и има пропускателна способност от 2 GHz. Устройството се състои от нов тип предавател и приемник с 16-канална фазирана антенна решетка.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !