Samsung добавя животоспасяваща функция в часовниците Galaxy Watch

Мария Иванова Последна промяна на 14 февруари 2024 в 18:11 3640 0

Sleep Apnea

Снимка Samsung

Samsung добавя животоспасяваща функция в часовниците Galaxy Watch

Технологичният гигант Samsung обяви, че е получил одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ за функцията си за откриване на сънна апнея. Тази функция е вградена в устройствата Galaxy Watch и ще бъде достъпна чрез предстоящата версия на приложението Health Monitor на Samsung.

Сънната апнея е сериозно заболяване, при което дишането на човек спира и започва отново по време на сън. Новият инструмент на Samsung е предназначен за потребители над 22-годишна възраст, които не са диагностицирани със заболяването. За да го използват, те ще трябва да проследяват съня си два пъти за четири часа в рамките на 10-дневен период.

Galaxy Watch може да следи дали нивата на кислород в организма спадат през нощта, което е често срещан признак за сънна апнея и други нарушения на съня. Според популярната в САЩ клиника "Майо", прекъсванията на дишането по време на сън са един от основните симптоми както на централната сънна апнея (когато мозъкът не изпраща сигнали към дихателните мускули), така и на обструктивната сънна апнея (когато мускулите на гърлото блокират достъпа на въздух до белите дробове).

През последните години Samsung се фокусира върху проблемите на съня, както показва софтуерната актуализация One UI 5 Watch, която компанията пусна миналата година. Новият софтуер набляга на статистиките за съня, като показва по-ясно отчетените резултати.

През януари Samsung анонсира и пръстен за проследяване на здравето, наречен Galaxy Ring. Въпреки че подробности за него все още не се разкриват, смарт пръстените обикновено са идеални за проследяване на съня. Те са по-малки, по-лесни за носене през нощта и имат по-дълъг живот на батерията от повечето смартфони.

През последните години компании като Samsung, Apple и Google (чрез Fitbit) постепенно добавят все повече сензори и функции, насочени към здравето с акцент върху съня. Очаква се следващият Apple Watch да разполага с функции за откриване на сънна апнея, както и такива за наблюдение на кръвното налягане.

Припомняме, че миналата есен Министерството за безопасност на храните и лекарствата в Южна Корея одобри използването на носими устройства за откриване на прекъсвания на дишането, които обикновено се свързват с разстройства на съня. Очаква се новата функция в часовниците Galaxy Watch да бъде пусната първо там. За потребителите в САЩ тя ще стартира през третото тримесечие на тази година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !