Sabrent представи външен SSD с капацитет 16 TB и цена 2900 щатски долара

Offnews Последна промяна на 25 юни 2021 в 16:24 4710 0

Rocket XTRM-Q

Американският производител на флаш-дискове Sabrent представи на пазара бързият външен SSD Rocket XTRM-Q (SB-DXMQ-8X2) с капацитет 16 TB, който всъщност е съставен от два флаш диска M.2 PCIe 3.0 x4 с по 8 TB капацитет всеки от тях. Това е абсолютен рекорд както за този производител, така и за глобалния пазар.

Всеки един от двата флаш диска в новия SSD може да бъде използван както отделно, така и във вид на RAID 0 или RAID 1 масив. Възможна е и JBOD конфигурация. В този режим записът се осъществява последователно - в началото се запълва първия диск, след което записът автоматично се прехвърля към втория.

Флаш дискът Rocket XTRM-Q се базира на контролера Phison E12S и в него се използва 96-слойната флаш памет NAND QLC произведена от Micron. Базовата скорост на последователното четене достига 1400 MB/s, а в режим RAID 0 тя възлиза на 2800 MB/s. Допълнителният контролер Intel JHL7440 Thunderbolt 3 дава възможност при необходимост процесът за обмен на данни да бъде ускорен. Това ускорение може да бъде получено единствено в системи с поддръжката на Thunderbolt. Необходимият кабел е поставен в комплекта заедно с захранващия блок.

https://youtu.be/71CeJNZhJBc

Габаритните размери на външното устройство са 11,3 х 5 х 1,72 см, а теглото е около 900 грама. Новият SSD се продава в Amazon при цена 2900 щ. долара.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !