С новата добавка от FLIR смартфонът ви се сдобива и с топлинна камера

Павлин Луканов Последна промяна на 10 ноември 2022 в 16:46 1400 0

FLIR camera

Снимка FLIR

С новата добавка от FLIR смартфонът ви се сдобива и с топлинна камера

Съвременните смартфони предлагат много разширени възможности по отношение на мобилната фотография. Налични са множество сензори с различни обективи, което позволява постигането на отлични резултати в разнообразни ситуации. Сред опциите са такива с телефото, ултраширокоъгълна, макро и портретна оптика.

Всички те обаче са подходящи за заснемане на видимата светлина. Отвъд това обаче има още други възможности, включително в инфрачервения спектър. Сега с добавката за смартфони на FLIR можете да се възползвате и от подобни опции за снимане и на топлинни данни.

Компанията е добре позната с подобен тип камери, които са доста специализирани за някои професионални сектори, включително за защитни системи и в промишлеността. Преди време FLIR представи и модул, който може да бъде свързван към смартфони през USB Type-C порт. става дума за серията FLIR, а сега има и нов модел, One Edge Pro, с който от компанията отстраняват някои от наличните недостатъци от предходните варианти.

Основната промяна е във формата, като освен това вместо да се закачи отдолу на телефона, Edge Pro се прикачва отзад, като се фиксира с допълнителен механизъм с пружина. Това е по подобие на това как селфи стиковете захващат телефона. Така не се разчита на USB порта на устройството за прехвърляне на данни, а това става безжично. Постигнато е и подобрение на издръжливостта на батерията, като би трябвало да може да функционира около час и половина два часа с един заряд.

Доста вероятно е този продукт да бъде използван от потребителите с цел да открият потенциален проблем с изолация, окабеляване, проследяване на течове и т.н. Възможността за откачане на One Edge Pro от телефона и насочването му на места, които са труднодостъпни със сигурност ще е от полза, а и представлява значително подобрение и улеснение спрямо предходните модели. Възможно е дори закачането на модула на дадено място за отдалечено наблюдение.

На фона на това обаче е запазен досегашният сензор с резолюция 160 х 120 (19 200 пиксела) и ограничена честота на кадрите. Добавен е и нов режим наречен MSX, който наслагва данни от основната камера, за да се постигне по-отчетлива картина. Въведени са също подобрения в софтуера, като режими с направление и т.н. Моделът е съвместим със смартфони с Android и iOS, като се зарежда чрез USB Type-C порт. той има бутон за включване, а и индикатор за заряда.

Новият модул обаче не е изобщо евтин и определено не е насочен към средностатистическия потребител. Той е с цена 658.8 евро (1288 лв.), което е значително. Иначе този тип аксесоари определено са полезни и разширяват възможностите на смартфона. Така ще можете да получите добавена стойност, а освен това и опцията да отстраните някои проблеми в жилището си. Разбира се има и други потенциални приложения, които ще варират според нуждите ви. Освен това безжичната връзка улеснява работата с модула неимоверно. Ще е интересно да видим и други специализирани аксесоари в тази насока, а защо не и по-достъпни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !