Ревю на Nothing Phone (1) – наистина уникален дизайн и изчистена функционалност

За първия модел на Nothing се носят слухове отдавна и той определено отговаря на очакванията

Александър Александров Последна промяна на 19 септември 2022 в 16:57 2178 0

Nothing Phone (1)

Снимка Александър Александров

Nothing Phone (1)

Nothing е сравнително нова компания за смартфони и вероятно в бъдеще – други умни устройства, която беше създадена от един от съоснователите на друг перспективен бранд в този сегмент – OnePlus. Става въпрос за Карл Пей, който през есента на 2020 г. напусна тази китайска корпорация и създаде собствено дружество за производство на мобилни телефони. Още тогава той направи заявка, че целта му е да предефинира начина, по който възприемаме този клас дигитални устройства.

Това, заедно със сериозния опит на Пей в сектора, привлече вниманието към компанията, а този „хайп“ се увеличи още повече с появата на информация за нейното първо устройство. Смартфонът с необичайното име (1) изглежда наистина различно от всичко, което сме виждали, като основната причина за това е неговият т.нар. глиф интерфейс с прозрачен заден панел и футуристично изглеждащата осветителна система.

Екипът на Pixelmedia.bg получи възможност да тества една бройка от Nothing Phone (1) и в следващите редове ще ви запознаем от първо лице с впечатленията ни от този оригинален модел.

Дизайн и първи впечатления

За първия модел на Nothing се носят слухове отдавна и той определено отговаря на очакванията. Първото, което се забелязва още при разопаковането му, е необичайният външен вид, който дори и да не предефинира изцяло дизайна на смартфоните, със сигурност внася глътка свеж въздух в този сегмент, в който напоследък липсват качествено нови концепции.

Както вече споменахме, Nothing Phone (1) е напълно прозрачен отзад, което създава усещането, че гледаме вътре в телефона и се доближава до някои фантастични концепции. Мислете си например за прозрачните устройства в космическия сериал „Експанзията“.

Другият важен акцент е наличието на 900 LED светлини под прозрачното покритие на гърба, които формират т.нар. „глиф” (Glyph) интерфейс. Te могат да светят при входящи обаждания в такт с мелодиите, при известия от социалните приложения, при зареждане на батерията, за да покажат неговия прогрес, както и при други събития.

Ефектът се засилва от наличието на защитно стъкло Gorilla Glass 5 отпред и отзад, както и от алуминиевата рамка, която леко доближава дизайна до този на iPhone. Корпусът е устойчив на пръски. Големината му е 159.2 x 75.8 x 8.3 мм. и тежи 194 грама. Смартфонът се предлага в черен и бял цвят, като нашият екип имаше възможност да тества черния.

Дисплей

Nothing Phone (1) разполага с 6.55 инчов OLED дисплей, с HDR10+ поддръжка и 120Hz честота на опресняване, която както се убедихме, прави работата с него много гладка и безпроблемна. Резолюцията на екрана е 1080 x 2400 пиксела, а съотношението на страните му е 20:9. Съотношението на екрана към корпуса пък е 85,8 процента.

Камери

Дизайнът далеч не е единственото достойнство на (1) телефона и зад него се крие висококачествена система от камери, както и много добра производителност.

Отзад е разположена двойна камера с 50 MP основен сензор, който поддържа PDAF (Phase Detection Autofocus) и OIS (технология за оптична стабилизация). Вторият сензор също е 50 MP и е ултраширокоъгълен, което му позволява да прави красиви снимки на 114˚. Предната камера е 16 мегапикселова и също е широкоъгълна. Тя може да заснема 1080p@30fps видео.

Комуникации и свързаност

Nothing Phone (1) поддържа клетъчни стандарти от второ, трето, четвърто и пето поколение. В добавка разполага и със стандартния набор от безжични модули – Wi-Fi 802.11, Bluetooth 5.2 и технологията за пренос на данни на много близко разстояние NFC (Near Field Communication), която продължава да търси своето място в мобилния ландшафт. Телефонът поддържа и четирите глобални сателитни системи за позициониране – американската GPS (A-GPS), европейската GALILEO, руската GLONASS и китайската BDS.

Производителност и платформа

Чипсетът на смартфона е осем ядрен Qualcomm SM7325-AE Snapdragon 778G+ 5G, изграден по 6 нанометров технологичен процес, а графичният процесор е Adreno 642L. Моделът се предлага във версии със 128GB/8GB, 256GB/8GB и 256GB/12GB памет. Тествахме го с различни ресурсоемки приложения и можем да кажем, че се държи много добре и работи гладко с най-популярните съвременни апове.

Едно от достойнствата на модела е изчистената софтуерна конфигурация, която включва изключително бърза Android 12 операционна система, както и Nothing интерфейс.

Други характеристики

Батерията на Nothing Phone (1) е с капацитет 4500 милиамперчаса. Поддържа 33 W бързо зареждане, което работи доста добре и наистина достига 50% от капацитета на батерията за 30 минути, както рекламира компанията. За 70 минути пък телефонът може да се зареди на 100 процента. В добавка той разполага с 15 W безжично зареждане и 5 W обратно безжично зареждане.

Телефонът разполага също с четец за пръстови отпечатъци, разположен под дисплея, акселерометър, жироскоп и дигитален компас. Сред достойнствата му е и наличието на стерео говорители. Поддържа стандарт IP53 за устойчивост на пръски, вода и прах. В кутията на апарата няма зарядно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !