Raspberry Pi Foundation представи контролерите Pi Pico с цена $4

Offnews Последна промяна на 21 януари 2021 в 16:09 6630 0

Екипът на Raspberry Pi Foundation анонсира миниатюрния контролер Pi Pico с цена едва $4. Устройството се базира на чипа RP2040 със собствена архитектура, който се произвежда чрез 40 нанометров технологичен процес.

Обработката на данните се осъществява от интегрирания в тази SoC процесор Arm Cortex M0+, работещ с тактова честота до 133 MHz. Чипът разполага със собствена интегрирана 264 KB оперативна памет, а на малката платка са поставени 2 MB флаш памет, USB 1.1 порт и входно-изходни канали с общо назначение. Това са 26 канала, като 3 от тях са аналогови.

Производителят подчертава, че устройството поддържа различни режими с ниска консумация на електрическа енергия и има много дълга автономна работа при захранване от батерии.

Интересно е, че Raspberry Pi Foundation са разработили силициевия кристал на чипа буквално от нулата. Самият чип RP2040 се проектира още от 2016 година и при производството на контролера се запоява върху евтина двуслойна печатна платка, като неговите крачета са специално изведени, за да има пълна съвместимост с Pico. Платката се произвежда от японската компания Sony Inazawa.

За по-опитните потребители се предлага интеграция със SDK и Visual Studio Code. Наличен е и опростеният език за програмиране MicroPython, който дава достъп на специалистите до PIO подсистемата.

https://youtu.be/o-tRJPCv0GA

Към днешен ден това е най-компактното устройство на бранда Raspberry Pi с габаритни размери 21 х 51 мм.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !