Qualcomm ще доставя модеми за iPhone до 2026 г.

Павлин Луканов Последна промяна на 12 септември 2023 в 16:13 262 0

Qualcomm

Снимка Qualcomm

Qualcomm ще доставя модеми за iPhone до 2026 г.

Apple постепенно заменя редица компоненти в устройствата си с такива собствена разработка, като така компанията успява до голяма степен да контролира качеството на продуктите си. Това важи с особена сила за чипсетите, както за смартфоните, така и за компютрите и таблетите. От години Apple разработва и собствени 5G модеми, но изглежда те все още не са близо до желаното качество.

За това става ясно и от новото споразумение с Qualcomm, което е за доставка на 5G чипове до 2026 г. Сделката идва и в момент, в който компанията е изправена пред редица предизвикателства в Китай и е се опитва да подсили веригите си за доставки на компоненти. Споразумението представлява разширение на съществуващото партньорство между двете организации, което е на стойност в милиарди долари, и доведе до ръст от 4% в цената на акциите на Qualcomm.

Компанията е сред водещите разработчици на съвременни модеми, които предоставят възможност за връзка на устройства към мобилни мрежи. Действащото досега споразумение беше постигнато през 2019 г. и дойде след дълги съдебни битки между двете компании. То изтича през настоящата година и ако не беше подновено означаваше, че тазгодишните iPhone модели ще са последните, които ще се възползват от него.

В понеделник обаче то беше удължено с три години, до 2026 г., без да се оповестяват финансовите параметри, които са подобни на предходната сделка. Според анализатори Qualcomm е продала чипове на стойност 7.26 млрд. долара (13.225 млрд. лв.) през 2022 г. От Qualcomm допълват, че лицензионното споразумение от 2019 г. продължава да бъде в сила, като то изтича през 2025 г., но има опция за удължаването му с още две години.

Иначе Apple работи върху собствена технология за модеми, като през 2019 г. закупи съответното подразделение на Intel за 1 млрд. долара (1.821 млрд. лв.). От компанията не споделят официално данни за напредъка си в това отношение. Иначе Qualcomm очакват че едва една пета от смартфоните на Apple ще използват нейни модели през 2026 г. Подобна прогноза беше направена и през 2021 г., но тя така и не се оправда. И в момента всички модели от серията iPhone 14 използват модеми от Qualcomm.

Предстои да видим кога Apple ще завърши разработката на собствената си технология, но изглежда това няма да стане и догодина. След това е възможно поетапното ѝ въвеждане в различните продукти на компанията, докато процесът обхване цялото портфолио. Загубата на клиент като Apple ще е огромна за Qualcomm, която ще трябва да търси други източници на приходи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !