Qualcomm и Iridium слагат край на проекта си за сателитна свързаност за смартфони

Павлин Луканов Последна промяна на 13 ноември 2023 в 12:20 1043 0

Iridium Satellite

Снимка Kozuch/Flickr/Wikimedia Commons

Iridium Satellite

От известно време стана модерно сред производители на смартфони добавянето на функционалност за сателитна свързаност. В повечето случаи се касае за система използвана в спешни ситуации, но разбира се постепенно се появяват и повече опции, включително и за текстови чат.

В следствие от тези процеси бяхме свидетели и на доста интересното партньорство между Qualcomm и сателитният комуникационен оператор Iridium. То беше анонсирано през януари, под формата на програмата Snapdragon Satellite. Очакванията бяха, че така много повече устройства ще се сдобият с възможности за сателитна комуникация.

Сега обаче има обрат, като двете компании обявиха край на проекта си, едва 10 месеца след неговия старт. Изборът за това е на Qualcomm, а като причина е посочена липсата на интерес от производителите на смартфони. Иначе функционалността е разработена и демонстрирана успешно. От Qualcomm споделят, че ще продължат да работят с Iridium върху базирано на стандарти решение за сателитна свързаност, въпреки изоставяне на плановете за собствена платформа.

Това е индикация за възможните планове на компанията все пак да пробва да въведе сателитно решение за смартфони с Android в близко бъдеще. За съжаление поне засега липсва интерес от компаниите. Snapdragon Satellite беше замислена като конкурент на Apple Emergency SOS, която беше въведена миналата година със серията iPhone 14. Компанията от Купертино си партнира със сателитния оператор Globalstar, позволявайки на собствениците на iPhone да изпращат съобщения до спешни служби и да изискат помощ на пътя когато няма стандартно покритие. Тази опция в момента е безплатна, но от догодина ще бъде включена в абонамент. Освен това тя е налична в ограничен кръг региони.

Доста вероятно е именно цената да е в основата на отказа от Snapdragon Satellite. Все пак някой трябва да плаща за достъпа до сателитите на Iridium, а посредник изглежда е трябвало да бъде Qualcomm. Така решението на Qualcomm за използване на базирано на стандарти решение е доста логична. Иначе и Google разработва поддръжка за сателитна свързаност при спешни случаи за Android.

Iridium запазва надеждата, че производителите на смартфони в крайна сметка ще променят политиките си. В случая всичко обаче зависи от цената и възможността за лансиране на подобни услуги, които са доста специфични и по-скоро нишови. Предстои да видим как ще се развият нещата в тази насока през идната година, но поне засега няма да има лавинообразно навлизане.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !