Процесорите AMD Ryzen 7000 официално поддържат DDR5-5200 оперативната памет

Offnews Последна промяна на 27 април 2022 в 10:08 734 0

amd-ryzen-5800x3d-am5-3

С излизането на процесорите Ryzen 7000 (Raphael) за AMD започва епохата на DDR5 оперативната памет в десктоп сегмента. От друга страна, вече е известно, че тези чипове няма да поддържат DDR4 паметта. Тази информация бе потвърдена от компанията Apacer по време на нейната голяма презентация, по време на която изброи типовете поддържана оперативна памет от страна на бъдещите платформи на Intel и AMD.

Според данните на Apacer, процесорите AMD Zen 4 за десктоп и сървърните сегменти ще могат да работят с DDR5-5200 плочки оперативна памет. В случая с CPU Ryzen 7000 (Raphael) се поддържа двуканален режим а при чиповете EPYC Genoa - 12-канален. Едновременно с това сървърните процесори Intel Xeon Scalable от 4-то поколение (Sapphire Rapids-SP) са ограничени до поддръжката на 8-канална DDR5-4800 памети. Всички изброени дотук чипове трябва да излязат на пазара през втората половина на тази година.

Да напомним, че Advanced Micro Devices обеща да направи фурор с възможността за овърклок на оперативната памет при AM5 платформата. И още, ще се поддържа технологията AMD EXPO (EXtended Profiles for Overclocking), която е директен отговор на Intel XMP 3.0. Съвместимите DDR5 планки ще получат по два профила: с настройка за максимална производителност на RAM-а и профил за минимална латентност на паметта.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !