Проследяващи устройства в помощ срещу кражбите на автомобили

Павлин Луканов Последна промяна на 09 ноември 2023 в 11:45 899 0

AirTag

Снимка Apple

AirTag

Изминалото лято бяхме свидетели на вълна от автомобилни кражби в САЩ, която започна след публикуването на клип в TikTok, който демонстрира колко лесно дадени автомобили могат да бъдат откраднати. Междувременно в помощ на правоохранителните органи идва една доста противоречива джаджа. Става дума за проследяващото устройство Apple AirTag.

Metropolitan Police Department (MPD) във Вашингтон (окръг Колумбия) въвежда пилотна програма, в която се раздават проследяващи устройства на жителите в зони, в които има най-голям ръст в кражбите на автомобили. Уредите са както AirTag, така и Tile, като те ще биват разпределяни на специални събития. Служителите на реда ще помагат на гражданите да крият устройствата в автомобилите си и да ги сдвояват с телефоните си. След инсталацията само собствениците ще могат да ги проследяват, но данните ще трябва да бъдат споделяни с полицията в случай на кражба на превозното средство.

Няма официална информация за броя проследяващи устройства, които ще бъдат раздадени, но освен това полицията е раздала на над 1000 граждани и решения за блокиране на колелата. Както става ясно умните джаджи ще са с достъп само от потребителя, но с обещание за споделяне при кражба. Това е част от условията за участие в програмата. За някои потребители разбира се има и опасения относно използването на личните им данни от компаниите производители на устройствата.

Програмата във Вашингтон следва успешни подобни инициативи в Денвър и Ню Йорк, които са и доказателство за помощта, която дават новите технологични решения в подобни ситуации. В много случаи залавянето на един крадец води до разрешаване на повече случаи, тъй като те не са единични.

Конкретно във Вашингтон програмата е и част от засилващата се инициатива за инвестиции в нови полицейски технологии, които са поставени в домове, работни пространства и автомобили. Така се разширява и полицейското следене в общностите с цел борба срещу престъпността. И докато проследяващите устройства няма да предотвратят кражба, те помагат за бързото откриване на автомобилите и евентуалното залавяне на престъпниците, ограничавайки престъпленията в бъдеще.

На фона на това кметът на Ню Йорк, Ерик Адамс, дори твърди, че с използването на AirTag в колите на гражданите ще се намалят кражбите. Иначе скорошният скок в кражбите конкретно на модели на Hyundai и Kia се дължи в пропуски на сигурността, като брандовете въведоха съответни обновления.

Доста е вероятно използването на проследяващи устройства да даде резултат, но най-вероятно и престъпниците ще намерят начин да блокират сигналите или други решения за откриването им.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !