Project Moohan изглежда ще е аналог на Vision Pro от Google и Samsung

Павлин Луканов Последна промяна на 25 август 2023 в 12:51 296 0

Apple Vision

Снимка Apple

Apple Vision

Колкото и да е неприятно това за Google, компанията е на път да бъде изпреварена в сферата на AR/VR от Apple с шлема Vision Pro, който ще дебютира догодина. Това се случва въпреки усилията в сферата на AR/VR/XR от над десетилетие. Нови данни на Business Insider разкриват това как Google изостава толкова много и разбира се причините са типични за компанията, включително съвременния стил на работа и постоянната смяна на ръководството.

Описват се служители, които са изявили разочарованието си от липсата на напредък след анонса на Vision Pro. Хардуерни продукти на компанията като Google Glass, Cardboard, Daydream, Tango и Iris така и не успяха да постигнат очаквания успех. Софтуерни проекти включващи ARCore, VR UI за Android, приложението Tilt Brush и няколко функционалности с AR за Google Maps, също не бяха популяризирани. На фона на това придобиването на компании като North и Raxium така и не успяха да доведат до резултати.

Тази година компанията съкрати 12 000 служители, като част от тях бяха заети по някои от гореспоменатите проекти, а ръководството на компанията в областта на AR остава нестабилно от години с редица промени. Сега има детайли и за последния провален проект, Iris. Той изглежда е страдал от постоянни промени в стратегията и липса на фокус от страна на ръководните служители.

След разговор с настоящи и бивши служители по отношение на усилията на Google в сферата на AR от Business Insider споделят интересни разкрития. Това включва значителна промяна в програмата на всеки шест месеца, като в един момент Google работи върху собствени чипове за дисплея на очилата и изчислителна мощност, а след това се отказва от тази идея и то когато тя е била близо до реализиране.

Проблеми с дисплеите са довели до промяната от стандартни към слънчеви очила и обратно. Иначе Google показа очилата Iris по време на Google I/O, като те могат да превеждат глас в реално време. Следващата крачка на Google е партньорството ѝ със Samsung и Qualcomm, като през февруари те обявиха, че ще си сътрудничат. С разкриването на Vision Pro обаче плановете за реализиране на продукт са отложени за около лятото на 2024 г. Някои служители обаче са скептични дали за това време ще има достатъчно добро устройство.

Наличните данни сочат, че Samsung иска да следва обичайната си стратегия за изграждане на устройство подобно на Vision Pro, като то е с кодовото име Moohan, като ще използва Android. Google има и два други проекта в областта на XR, които все още са в процес на разработка. Samsung обаче не иска екипите на компанията работещи по тях да имат достъп до актуалния общ проект.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !