През месец януари европейските цени на видеокартите GeForce RTX 3000 и Radeon RX 6000 осезателно са намалели

Offnews Последна промяна на 24 януари 2022 в 18:24 551 0

afwewewegwrgh

Представеният в края на миналата седмица анализ на цените от страна на 3DCenter.org относно графичните карти GeForce RTX 3000 и Radeon RX 6000 показа, че в Европа графичните карти са поевтинели през месец януари. Както и досега, статистиката показва динамиката на цените на видеокартите само в най-големите магазини в Германия и Австрия.

Тенденцията на спад в цените на видеокартите беше забелязана още в началото на януари, а след това продължи. Ако в началото на месеца видеокартите от серия GeForce RTX 30 се продаваха средно с 85% повече от препоръчителните цени, днес маржът при тях е намалял до 72%. В същото време средната надценка за видеокартите на AMD е спаднала от 78% на 67% през месец януари.

Бихме могли да си помислим, че тези промени в цените на графичните карти са свързани с цената на криптовалутата Ethereum, която миналата седмица се доближи до миналогодишните летни дъна и продължава да пада. Но този фактор ще се отрази на пазара на видеокарти едва през следващите седмици. Това означава, че бъдещата статистика обещава да бъде още по-интересна.

Един от факторите, които могат да повлияят на по-нататъшното намаляване на цената на видеокартите, е преминаването към модела Proof-of-Stake за добив на Ethereum, което се очаква да стане през месец юни тази година. Благодарение на това видеокартите вече няма да са подходящи за добив на тази криптовалута.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !