Предстои представянето на закона за единен европейски стандарт за зареждане на смартфоните

Offnews Последна промяна на 13 август 2021 в 17:23 650 0

shutterstock_319106432-800x450

През месец септември тази година Еврокомисията ще предложи законопроект, който предвижда използването на единен стандарт за зареждане на смартфоните, който важи за цялата територия на Европейския съюз.

Въпросният законопроект се подготвя от около 10 години. Инициативата е на България - на Соломон и Гергана Паси (Solomon Passy, Gergana Passy) и бе подкрепена от редица други представители на Европейския съюз.

Ако законът бъде приет, най-много ще пострада Apple с нейния фирмен интерфейс Lightning. Според данните на Еврокомисията, през 2018 година половината смартфони на територията на Европа са използвали за зареждането на своите акумулаторни батерии Micro-USB Type-B порт, 29% - USB Type-C и 21% - Lightning. Може да се каже, че през последните една-две години делът Type-C осезателно се е увеличил.

Миналата година Европейският парламент с мнозинство гласува предложението за въвеждане на унифицирано зарядно устройство и заряден порт за мобилните устройства. Идеята е да се опази чиста околната среда, а потребителите с по-голямо удобство да използват своите смартфони и други мобилни устройства. Но докато този закон влезе в сила предстоят още няколко стъпки и навярно това ще стане именно през месец септември тази година.

Apple от своя страна предупреди, че въвеждането на единен стандарт на зареждането в Европейския съюз ще попречи на иновациите и ще създаде планини от електронни отпадъци, ако потребителите насила бъдат заставени да преминат към новия стандарт.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !