Предложиха съвсем нов начин за получаване на енергия от околната среда

Offnews Последна промяна на 09 юни 2021 в 13:12 4836 0

Fig3

Учените от масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха устройство, които генерира електрическа енергия по съвършено нов начин. Това е нещо като обърната отвътре навън батерия, електролитът в която е околната среда. Батериите от този тип могат да се използват в електрохимичните реакции в промишлеността, като в същото време могат да станат захранващи елементи за наноботи.

Открито бе, че при определени условия въглеродните нанотръби могат да генерират електричество. За тази цел единият край на нанотръбата е необходимо да бъде изолиран от въздействията на околната среда, а другият да остане открит. Ако тази двустранна нанотръба бъде поставяна в някаква електролитна среда, то електроните от свободния край на тръбата ще започнат да изтичат в електролита, а за постигането на необходимия баланс на заряда, тръбата започва да привлича електрони. В системата от този тип започва да тече електрически ток, който може да се използва навсякъде.

Създаването на подобни източници на захранване не е особено сложно. Учените от MIT показаха лист, създаден от нанотръби, който от едната страна е покрит с подобен на тефлон материал. След това този лист е разрязан на части с размер 250 микрона. Една от тези малки частици може да генерира ток с напрежение 0,7 V. Ако в средата, която изпълнява ролята на електролит (не само околната среда), бъдат поместени много от тези елементи, то възниква ток, достатъчен за осъществяването на електрохимични реакции, като например окисляване на спирта, необходим за химическата промишленост, за работата на малки роботи и т.н.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !