Подготвя ли OnePlus отделянето на Nord като самостоятелен бранд

Павлин Луканов Последна промяна на 06 юли 2022 в 16:35 2226 0

OnePlus Nord 2T

Снимка OnePlus

OnePlus Nord 2T

Една от спецификите на китайските производители на смартфони, а и на всякаква потребителска електроника, е техния стремеж да изграждат по редица марки за крайните потребители. Такава е ситуацията и с утвърдения OnePlus. Тя е част от компаниите и брандове под шапката на технологичния гигант BBK Electronics, като тук са още Oppo/realme (чието подразделение на практика е самата OnePlus) и vivo/IQOO. След създаването си обаче тя пое по малко по-различен път, като години наред предлагаше само модели от висок клас, включително създавайки класа убийци на флагмани, включващи премиум параметри при доста по-ниски цени от конкуренцията.

Младият бранд

Разбира се е трудно да се постигне голям мащаб с този подход при значителната наситеност на пазара. Това принуди компанията да навлезе и при по-достъпните устройства от средния и бюджетен класове. Така се роди и линията Nord, която вече включва множество смартфони през последните няколко години. Първият смартфон в линията Nord е едноименният модел, който излиза на пазара през юли 2020 г. След него, само в рамките на две години се появиха още редица нови модели, Nord N100, Nord N10 5G, Nord 2 5G, Nord N200 5G, Nord CE 5G, Nord CE 2 5G, Nord CE 2 Lite 5G, Nord N20 5G и Nord 2T.

Сега има индикации, че брандът може да бъде изтеглен и отделен самостоятелно по подобие на практиката на Xiaomi с POCO. Така на теория се създават нови структури и освен това се постига някакво ниво на независимост в разработката и дизайна на нови устройства. Така е възможно и разширяването на продажбите в средния и бюджетен сегменти.

Потенциалните промени

Информацията за подобен ход идва от източници от бранша, цитирани от изданието The Mobile Indian. Според тях марката Nord ще бъде изведена от основния бранд, но все пак може да бъде запазена имиджовата връзка между OnePlus и Nord. Така бъдещите устройства може да се появят като Nord от OnePlus (from OnePlus) или Nord, марка на OnePlus (OnePlus brand). Възможно е да бъде въведена и лека промяна в логото Nord с преминаването към по-светъл син цвят.

Изглежда ще бъде заложено повече и на присъствие в търговските обекти, вместо основно онлайн, като това важи конкретно за Индия. Брандът дори може да открие собствени магазини или специализирани тематични пространства. Интересно е и твърдението, че екипът на Nord ще е базиран основно в Индия. Това обаче няма да е изненадващо, тъй като пазарът е голям и важен за всички основни играчи.

Друг персонализиран подход може да има при базирания на Android скин, OxygenOS. Тук обаче става дума по-скоро за надграждане над него, а не създаване на изцяло нов интерфейс. Ще бъде разширено и продуктовото портфолио с други категории като телевизори, слушалки, фитнес гривни, портативни батерии и т.н.

Освен това може да видим и по-премиум смартфони, определени като бюджетни флагмани. Засега високият клас е запазени за основния бранд. Ще бъде избегната обаче директната конкуренция между тях.

Междувременно припомняме, че OnePlus премина през процес на сливане с Oppo, от която преди това имаше голяма степен на самостоятелност. Oppo от своя страна има собствен подбранд, relame. Такава връзка има и между vivo и iQOO. Както и сами можете да видите, взаимовръзките в групата на BBK Electronics са доста сложни, но изглежда към момента тази практика е успешна.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !