Pebble може да се завърне като компактен Android смартфон

Павлин Луканов Последна промяна на 23 март 2023 в 12:29 629 0

Small Android Phone

Снимка Pebble

Pebble може да се завърне като компактен смартфон с Android

Компактните смартфони вече са по-скоро изключение, като компаниите залагат на модели с големи екрани, каквито се търсят повече и от потребителите. Дори Apple се отказа от mini версията на iPhonе, като я замени с по-големия Plus. Междувременно обаче има и много хора, за които по-компактният телефон е за предпочитане, като за тях изглежда скоро ще има алтернатива с Android.

Основателят на Pebble, Ерик Мигицовски, поведе петиция под надслов Small Android Phone, която еволюира в общностно подкрепен проект с екип, който да създаде малък смартфон с Android. Макар да се работата да е бавна, проектът вече има избрани чипсет, дисплей (под 6.1 инча) и дизайн на конструкцията. Феновете също могат да споделят мнения във всеки един етап.

От презентация на екипа става ясно, че моделът ще има отличителна камера, която очаквано е с голямо влияние върху визуалния изглед на устройството. По отношение на параметрите в тази насока, целта е тя да може да прави добри снимки, но няма да включва сензор над 100 мегапиксела, а по-скоро 50-мегапикселов. Има и някои идеи по отношение на софтуера към камерата, като ще се заложи на собствена разработка.

Корпусът ще е лек и с висококачествена изработка с меки детайли. Засега обаче няма конкретно решение за материалите, като се обмисля използването на метална рамка с покритие от стъкло или керамика. Целта е изпъкване с детайли, а не чрез необичайни материали.

Телефонът все още няма име, но кодовото му название е Marvin, а сред потенциалните наименования са Pico, Pip, Howdy, Atlas и Pebble. Иначе, устройството ще е насочено конкретно към потребители, които не се нуждаят от голям екран. Потенциалните чипсети са Snapdragon 8+ Gen 1, който е от флагмански клас, както и нов чип от средния клас от Qualcomm. Целта е и да се предоставят две години софтуерни обновления, което обаче не е впечатляващо.

Евентуалната цена на бъдещия модел може да е 850 долара, което не е никак малко, но все пак това не е финализирано. Причината за по-високата цена е, че производството ще е по-скъпо заради по-малките обеми. От инициативата са се спрели и на производител, който е сред най-добрите в света. Разбира се цената може да е по-ниска при заявка за повече бройки, като настоящите разчети са на база на 50 000 предварителни заявки.

Особено трудно се оказва сдобиването с по-малкия екран, тъй като производителите на панели са се отказали от решения под 6 инча. Това означава, че екранът може да бъде специална разработка. Що се отнася до другите компоненти, ще бъде заложено на вече съществуващи решения. Иначе цялостният продуктов цикъл може да се проточи до девет месеца и ще се разчита на групово финансиране.

Определено новият проект представлява интерес и ще запълни ниша, която има своите потребители. Въпросът е дали екипът ще може да създаде достатъчно интересно устройство и с прилична цена, която да привлече потребителите. Това ще видим в бъдеще, като очакваме с интерес напредъка по проекта Small Android Phone.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !