Първата 3D принтирана къща се продава в САЩ

Offnews Последна промяна на 02 февруари 2021 в 20:12 7524 0

3D printed house

Първата къща, създадена изцяло чрез процес на 3D принтиране, според всички изисквания на регулаторните органи, е пусната за продажба в САЩ. Тя е изградена от компанията SQ4D. Това съобщи технологичният сайт Futurism, позовавайки се на информация от 3D Printing Media Network. Дружеството вече обяви плановете си да построи множество подобни жилища в Ню Йорк и Калифорния.

Сградата представлява пълноценна къща, включваща три спални и две бани, както и други помещения. Тя е принтирана направо на място чрез специална технология за триизмерен печат в строителството, наречена Autonomous Robotic Construction System.

Автоматизираният процес всъщност е много по-евтин от традиционното строителство и чрез него могат да се направят по-евтини жилища. Според създателите на сградата, в бъдеще този тип технологии биха могли да направят притежаването на дом по-достъпно, позволявайки на огромен брой хора както в развития свят, така и в развиващите се страни да се сдобият с жилище.

В момента новосъздаденият дом е листнат в сайт за недвижими имоти в САЩ, а цената му е 299 999 щ. долара. Което всъщност е значително по-ниско от повечето съседни домове в Ривърхед, Ню Йорк. Някои сравними нови жилища в района всъщност са с 50% по-скъпи.

SQ4D не е първата компания, която прави 3D принтирани сгради. Тя обаче е първата, която е създала жилище, преминало през регулаторните изисквания на строителния контрол в САЩ. Това е важна стъпка, защото освен въпросът за цената, друг важен фактор за развитието на бранша си остават регулациите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !