OPPO е поредната компания, която разработва собствен чипсет за телефони

Offnews Последна промяна на 21 октомври 2021 в 06:21 185 0

OPPO е поредният производител на смартфони, за който се твърди, че разработва собствен чип от висок клас за своите флагмани. Информацията идва от Nikkei Asia.

Според последните слухове, OPPO планира да пусне своя персонализиран чипсет през 2023 или 2024 година. Той ще е основан на 3nm архитектура на TSMC, твърди още докладът.

Персонализираните процесори не са нещо ново. Apple вече използва разработени по поръчка чипсети в iPhone, Samsung също доставя някои устройства Galaxy с процесори Exynos.

Новата вълна стартира когато миналата година Apple премина към разработването на персонализиран ARM процесор за своите Mac. Huawei и дори Vivo също се присъединиха към надпреварата за разработка на собствени чипове, а Xiaomi обяви, че ще произвежда такива от 2024 година.

В момента OPPO използва чипове от Qualcomm и MediaTek в своите устройста. Ако компанията премине към собствени чипсети, това би означавало, че Qualcomm ще изгуби приходите от още един клиент.

Тази седмица, когато Google обяви своите Pixel 6 и Pixel 6 Pro, компанията открито заяви, че преминава към собствен чип Tensor в устройствата Pixel, тъй като те не могат напълно да използват потенциала на чипсета. Персонализираните чипове осигуряват на производителите пълен контрол върху хардуера и софтуера и въпреки, че това звучи зле за компании като Intel и Qualcomm, разработените по поръчка чипове могат да осигурят по-добра производителност и ефективност от тези от трети страни.

Плановете на OPPO за персонализиран чипсет не са от скоро. Всъщност това е планът Mariana, за който се говореше преди време и, според който компанията ще инвестира 7 милиарда долара в научните изследвания и развитието на чипа в следващите три години. Кога той ще стане официален, зависи от “скоростта на развитие” на чипсета, се посочва още в доклада.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !