Nvidia представи новия мощен едноплатков компютър Jetson Orin Nano

Стефан Николов Последна промяна на 26 септември 2022 в 17:47 1039 0

Nvidia Jetson Orin Nano

Снимка Nvidia

Nvidia Jetson Orin Nano

В началото на есента Nvidia представи мощния микрокомпютър Jetson Orin Nano, платката с интегралната схема на който е почти с размерите на банкова карта. В сравнение с предишните версии на същия едноплатков компютър, новият модел предлага десетки поти по-висока производителност, а компютърните ентусиасти побързаха да го обявят за новия звяр на пазара.

Още преди няколко години Nvidia представи компактния микрокомпютър Nvidia Jetson Nano. А сега, само преди няколко дни бе представена новата версия на това устройство, като производителят специално подчертава, че тя е 80 пъти по-производителна от своя предшественик, при това новият компактен компютър дори е с малко по-малки габаритни размери от предишния.

Първият Jetson Nano излезе през 2019 година, а една от неговите най-характерни особености бе съвместимият с Raspberry Pi форм фактор, както и неговата специална оптимизация за хардуерна поддръжка на AI алгоритмите и извършването на сложни и тежки изчисления.

През 2020 г. Nvidia представи втората версия на това устройство, която бе по-производителна, но въпреки това, по-евтина. Докато първата версия струваше 59 долара, втората се продаваше за 99 долара.

Да отбележим, че Jetson Nano е съвместим с редица модули за Raspberry Pi, като например модула с камерите. Освен това GPIO конекторът на това устройство е напълно съвместим с Raspberry Pi HATs. Но софтуерът няма как да е съвместим - Raspberry Pi работи под управлението на Raspberry Pi OS, базирана на Debian, докато моделът на Nvidia използва специализирана Ubuntu дистрибуция с име eLinux. Получи се така, че част от софтуера е съвместим, но далеч не всички програмни пакети за единия са подходящи за другия микрокомпютър. За сметка на това Nvidia предлага великолепни емулатори.

След това излизаха и други версии на същото устройство, но сега излезе съвсем нов модел, който е цели 80 пъти по-производителен от оригиналната първа версия.

Новият Jetson Orin Nano на Nvidia

Главният изпълнителен директор на Nvidia обърна внимание, че оригиналният едноплатков компютър, излязъл през 2019 г. предлага производителност около 1 GFLOP (или 1 млрд. операции в секунда) при алгоритмите с елементи на изкуствен интелект.

Новата версия достига 40 трлн. операции в секунда (40 TOPS). Този висок показател се постига с по-производителната версия на устройството. Предлага се и втора версия с производителност 20 TOPS, което логично, е 40 пъти повече в сравнение с първия от тези микрокомпютри. Тук всичко е много добре. Габаритните размери са едва 70х45, което е дори по-малко от това на "малината", която е с големина 88х59 мм.

Новият Jetson Orin Nano на Nvidia се базира на чип, включват 6х ARM Cortex-A78AE процесорни ядра с тактова честота до 1,5 MHz. Интегрираният графичен ускорител разполага с 512 CUDA ядра в базовата версия и с 1024 CUDA ядра в топ-варианта. И в двете версии е поставена LPDDR5 оперативна памет - в по-евтиния модел са налични 4 GB RAM с 64-битова шина, а в по-скъпата са поставени 8 GB RAM, която обменя данни чрез 128-битова шина.

Вградена памет няма и се налага използването на NVMe флаш диск, което не е толкова лошо, понеже потребителят може да постави SSD с голям капацитет. Консумацията на електрическа енергия на младшата версия на Jetson Orin Nano е в рамките на от 5 до 10 W, а на старшата - от 7 до 15 W. Поддържат се голям брой интерфейси, включително 3xUART, 2xSPI, 2xI2S, 4xI2C, CAN, DMIC, DSPK, PWM и GPIO.

Цени

По-маломощната версия на Nvidia Jetson Orin Nano се продава при цена $199, а по-производителната струва 299 долара.

Новият едноплатков компютър на Nvidia е много подходящ за бързото изграждане на най-разнообразни проекти в сферата на изкуствения интелект, при алгоритми с огромни обеми изчисления и други подобни.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !