Новото предложение на ЕС може да принуди Apple да създаде iPhone с USB-C порт

Offnews Последна промяна на 24 септември 2021 в 06:39 728 0

New-EU-proposal-would-force-Apple-to-create-USB-C-iPhone-ditch-Lightning

Apple може да се окаже принудена да се откаже от Lightning порта в iPhone и да премине към използването на USB-C. Европейската комисия обяви предложение, което ще принуди всички производители на електроника да приемат общ порт. То гласи USB-C за всички, универсално бързо зареждане и без зарядни в кутията.

Най-новите предложения имат за цел да намалят електронните отпадъци в целия Европейски съюз, принуждавайки производителите да приемат стандарта USB-C за всякакви устройства и позволявайки на клиентите да използват едно зарядно за всичко. Европейската комисия предлага също така и “хармонизирана технология за бързо зареждане”. С други думи всички производители ще трябва да работят заедно по универсалните стандарти за бързо зареждане, които са съвместими с почти всяко зарядно устройство.

В същото време устройствата ще се доставят без зарядни адаптери в кутиите. Идеята, която Apple и Samsung вече прилагат, е, че подобен ход би насърчил клиентите да използват повторно старите си зарядни устройства. Това не би трябвало да е проблем, ако има общ порт и стандарт за бързо зареждане.

Европейската комисия иска производителите да предоставят подходяща информация за зареждането, включително кои стандарти за зареждане поддържа едно устройство и колко енергия е необходима. Така клиентите ще могат да вземат информирано решение, преди да закупят ново устройство и ще знаят дали старото им зарядно работи с него или е необходим нов адаптер.

За да станат всички тези предложения закон, те ще трябва да се гласуват в Европейския парламент, който преди това вече гласува подкрепа на подобни инициативи. Следователно има голям шанс предложенията да бъдат приложени.

След като това се случи, производителите ще имат 24 месечен срок да се съобразят. Така, ако приемем, че през следващата година тези предложения ще станат закон, то iPhone 16 през 2024 г. може да е първият с USB-C порт и това се отнася не само за него, а и за iPad и AirPods.

Докато смартфоните са най-важната по обем категория, Европейската комисия иска производителите да използват USB-C конектор и за таблети и камери, в допълнение към преносимите високоговорители, конзолите за видеоигри и слушалките. Всъщност повечето производители на Android смартфони вече използват USB-C в цялата си екосистема, така че промените в универсалния конектор, които се прилагат за ЕС, е малко вероятно да им окажат влияние.

От друга страна Apple може да се окаже сериозно засегната, тъй като понастоящем iPhone използва патентования стандарт на компанията Lightning. Преминаването към USB-C за ЕС означава, че вероятно ще се случи и на глобално ниво, тъй като няма смисъл да се създават две различни версии на iPhone. Всъщност новият iPad, който беше представен миналата седмица и гамата AirPods също използват Lightning порт, което означава, че бъдещите продукти от тези линии също ще трябва да преминат към USB-C стандарта.

В изявление пред Reuters, Apple заяви: “Оставаме загрижени, че строгия трегламент, изискващ само един тип конектор, потиска иновациите, а не ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света”.

Заслужава си да отбележим, че Apple вече използва USB-C в редица продукти, включтелно цялата си гама MacBook и iPad, с изключение на бюджетната версия. Съпративата на компанията срещу промените вероятно се отнася повече за приходите от Lightnong, тъй като тя печели комисионна от всички аксесоари, което се предлагат с този порт и по-малко от иновациите.

Промените обаче не засягат MagSafe, което повдига въпроса дали Apple няма да премине изцяло към този си стандарт на безжично зареждане, като предложи iPhone без портове. Според слуховете през последните години, гигантът работи върху подобна идея, с която би могъл да заобиколи последните предложения. Подобен ход вероятно ще доведе до преминаване на iPhone към безжично зареждане Qi като стандарт, въпреки, че самата Apple вероятно ще прокара своя набор от аксесоари MagSafe.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !