Ново изобретение ще позволи на смартфоните да се зареждат от слънцето

Offnews Последна промяна на 26 януари 2021 в 07:24 6380 0

прозррачни слънчеви панели

Корейският изследовател Юндон Ким е изобретил прозрачни слънчеви панели, които в бъдеще ще могат да намерят приложение както в производството на електроника, така и в строителството.

Панелите са базирани на титанов диоксид, никелов оксид и други съединения, нанесени върху стъклена повърхност. Тези връзки могат да генерират електрически ток, когато слънчевата светлина преминава през тях.

Те са напълно прозрачни, а слоевете енергопоглъщащи материали, нанесени върху тях почти не възпрепятстват преминаването на светлина. Поради това панелите могат да се използват както за прозорци, така и като допълнителен слой в екраните на смартфоните.

Пилотният проект е в начален стадий на развитие, като в момента степента на преобразуване на светлината в електрическа енергия е само 2.1% или около 10 пъти по-малко от широко разпространените непрозрачни слънчеви панели.

Изследователят планира да увеличи ефективността им най-малко до 5%, след което вече може да се говори за търговско изпълнение на изобретението. Идеята обаче е интересна, тъй като с подобен панел вашият смартфон няма да има нужда от зарядно и достъп до електрическата мрежа, ако не постоянно, то поне в ситуации като преходи в планината например.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !