Новите процесори на Intel от 11-то поколение са можели да излязат още преди две години

Offnews Последна промяна на 26 май 2021 в 17:51 5576 0

Популярният технологичен блогър Fritzchens Fritz реши да изучи новия процесор Core i5-11400 като подробно го разгледа със специален микроскоп и се натъкна на интересния надпис RKL Intel 2019. Това означава че процесорите на Intel от 11-то поколение (Rocket Lake-S) са били на практика изцяло готови още преди 2 години:

През 2019 година тези процесори биха изглеждали много добре: новата за това време архитектура Cypress Cove би дала възможност на един 8-ядрен Core i9 да изпревари своя предшественик в лицето също на 8-ядрения Core i9-9900K с над 20%, поддръжката на PCIe 4.0 по това време би било полезно, а и използваната интегрирана графика Xe също нямаше да е излишна. Защо тогава Intel отложи излизането на тези чипове?

Разбира се, можем само да предполагаме. Първо, Intel още от началото искаше да произвежда процесорите Rocket Lake чрез 10 нанометров технологичен процес, но през 2019 година не можа да постигне тактова честота над 4 GHz при 10 nm чипове. Второ, компанията нямаше как да очаква, че AMD ще представи на пазара своите 12 и 16-ядрени чудовища, особено като се има предвид, че през 2019 година екипът на Лиза Су говореше единствено за 8-ядрени процесори.

Стана така, че когато през лятото на 2019 година AMD представи своите топ-процесори с 12 и 16 ядра, Intel трябваше по някакъв начин да отговори и процесорния гигант по-старата си схема добави към Core i9-9900K още две ядра и леко увеличили тактовата честота.

Но след година и половина излязоха процесорите Ryzen 5000, които буквално и окончателно закопаха процесорите на Intel дори и в игрите, и процесорният гигант реши да предложи на пазара високочестотните Rocket Lake в какъвто и да било вид - дори и произведени чрез стария 14-нанометров технологичен процес, за да може по някакъв начин да се конкурира с новите решения на AMD.

В крайна сметка Intel получи изключително горещи франкенщайни, които през 2021-ва година не изглеждат особено привлекателно. Ето защо не е за учудване, че корпорацията възнамерява тази есен да представи своите 16 ядрени 10 nm решения от 12-то поколение (Alder Lake).

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !