Новият шлем за XR реалност на Samsung ще се забави заради Apple Vision Pro

Мария Иванова Последна промяна на 11 юли 2023 в 11:03 309 0

HMD Odyssey

Снимка Samsung

Новият шлем за XR реалност на Samsung ще се забави заради Apple Vision Pro

Новият шлем с технологии за разширена реалност (XR) на Samsung, който се очакваше да се появи на пазара през февруари 2024 г., ще се забави с от три до шест месеца. Според корейското издание SBS Biz, първоначалният план на технологичната компания да започне масово производство на очилата в началото на следващата година е отложен заради високотехнологичния хедсет Vision Pro, който Apple представи на годишната си конференция за разработчици WWDC в началото на юни.

Според изданието, корейската компания е взела решение да преразгледа всички спецификации и дизайн на XR хедсета си, като по този начин е отложила пускането му на пазара. Първоначално например е било планирано дисплеят на очилата "Galaxy XR" на Samsung да има плътност на пикселите от 2000 PPI. Впоследствие той е бил подобрен на 3000 PPI. Според Twitter потребителя OreXda първите модели на очилата ще бъдат произведени през ноември, следователно пускането им на пазара в началото на 2024 г. би било малко вероятно.

Очевидно високотехнологичният хедсет за смесена реалност на Apple е принудил Samsung да промени плановете си за пускането на очилата "Galaxy XR". Очаква се те да работят с Android, с чипсет на Qualcomm, както и със собствени дисплейни панели на Samsung.

Припомняме, че тази година корейската компания обяви партньорство с Qualcomm и Google, което ще включва "необявена версия на Android" за "носими дисплеи". Google също работи по свой модел за XR устройства, като се фокусира предимно върху OEM хардуера, вместо да разработва собствен такъв.

По време на своята презентация на конференцията I/O на 10 май, изпълнителният директор на Google - Самир Самат споменава, че операционната система ще се базира на Android. "Партньорството ни със Samsung по Wear OS беше страхотно. Очаквам с нетърпение новото ни Android сътрудничество за Immersive XR” - допълва той.

И докато Samsung отлага пускането на своя XR шлем, Apple също се сблъсква със затруднения в производството на Vision Pro. Наскоро тех гигантът понижи целта си да продаде 1 милион бройки от очилата за смесена реалност през първия месец на наличността им. Сега компанията планира постепенното им пускане на пазара, като първоначално закупуването им ще бъде възможно само с предварителна уговорка.

След всички тези възможни промени все още не е сигурно дали Samsung ще представи очилата си на изложението "Galaxy Unpacked". Компанията потвърди, че събитието ще се проведе на 26 юли 2023 година. То ще започне в 4:00 ч. българско и 12:00 ч. централноевропейско време.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !