Новият оптичен сензор на Canon може да снима и в почти пълна тъмнина

Offnews Последна промяна на 07 декември 2021 в 17:55 209 0

Canon представи нов оптичен сензор с рекордна чувствителност към светлината. По този показател матрицата на новия фотосензор десеторно превъзхожда традиционните днешни решения, като още през следващата година ще започне неговото използване във фирмените устройства на компанията.

Широко използваните в професионалните цифрови фотоапарати CMOS оптични сензори не могат да осигурят качествени снимки и видеа при слаба осветеност на сцената. Новият фотосензор на Canon се базира на еднофотонен лавинен диод (SPAD), който работи като стандартен линеен усилвател, когато върху матрицата попадне дори и един фотон. Благодарение на този подход фотосензорът може да създава качествено изображение, дори когато нивото на осветеност е само една десета от необходимото за CMOS аналозите.

Представеното от Canon ново решение е интересно не само за фотографите. Според компанията новата технология разкрива нови възможности за системите за видеонаблюдение, при видеорегистраторите, при камерите на безпилотните устройства и други подобни. Единственият недостатък на SPAD сензора е сравнително невисоката му резолюция от 3,2 MP, но технологията ще продължи да се развива и навярно този проблем ще отпадне.

Canon допълва, че разходите за производство на новия оптичен сензор са на практика съвсем същите, каквито са и при производството на стандартните CMOS фотосензори. Масовото производство на SPAD сензорите бе обявено за втората половина на 2022 година,

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !