Новият дрон на DJI ви дава изглед от първо лице по време на полет

Павлин Луканов Последна промяна на 26 август 2022 в 20:01 1826 0

DJI Avata

Снимка DJI

DJI Avata

Най-големият производител на потребителски дронове, DJI има нов модел, Avata, който предлага още по-въвличащо изживяване с изглед от първо лице (FPV). Той е с компактен дизайн и според компанията е подходящ както за начинаещи потребители, така и за професионалисти.

Теглото му е 410 гр., а конструкцията е аеродинамична с добавени защитни елементи около перките. Това позволява на устройството да издържи някои леки сблъсъци и дори да се обърне при падане наобратно. За снимки и видео се разчита на 48MP 1/1.7” CMOS сензор с възможност за запис в 4K резолюция при 60 кадъра в секунда (fps) и 2.7K при /50/60/100/120 fps. Наличен е широк зрителен ъгъл от 155 градуса, а освен това има и цветови режим D-Cinelike за допълнителни настройки на цветовата палитра.

Налични са 20GB вградена памет, което е приятна изненада, тъй като не се разчита изцяло на памет карта. Има и стабилизация за постигане на плавна картина, а с един заряд на батерията се постига до 18 минути полет. Дронът DJI Avata е създаден за работа с DJI Goggles 2 и DJI Motion Controller, за управление с ръка. Възможно е и управлението му със съществуващите FPV Remote Controller 2 и FPV Goggles V2. Новият дрон може да зависва на място, подобно на традиционните модели, да ускорява като състезателните и да спира бързо.

Очилата DJI Goggles 2 са по-компактни и изглеждат по-удобни, като е заложено на по-ясен Micro-OLED екран с регулируеми диоптри. Те разбира се трябва да се използват в комбинация с дистанционно, а в случая DJI Motion Controller, с него се управляват движението и камерата, като има и сензорен панел. Свързването на Avata с Goggles 2 е чрез DJI O3+ за ниска латентност и пренос на видео в 1080p/100fps, като обхватът е до 10 километра.

При полет има редица решения за сигурност, които подпомагат лесното управление. Така например са налични Emergency Brake и Hover във всички режими, което позволява бързото спиране и зависване на място. Има и опция за връщане към домашната точка, което може да е автоматично с натискането на бутон. Avata използва системата GEO 2.0 за съвет на пилотите за ограничения във въздушното пространство и опасности. Освен това AirSense ADS-B предупреждава за наличието на самолети или хеликоптери, които са в близост.

Препоръчва се и наличието на втори човек когато се използват очилата, за да може да има поглед върху движението на дрона отстрани. DJI Avata е оборудван още с Infrared Sensing System и двукамерна Downward Vision System, което помага за запазване на настояща позиция и по-сигурно движение в затворени помещения и места без сателитна навигация.

Налични са три основни режима, нормален (N) за работа по подобие на останалите модели на компанията, използвайки сателитна навигация и/или визуално позициониране. В ръчен (M) режим (само с FPV Remote Controller 2) е наличен по-задълбочен достъп до регулиране на параметри при полет. Третият режим е спортен (S), който представлява хибридно решение между останалите два.

DJI Avata вече е наличен през онлайн магазина на компанията в няколко конфигурации. Цените варират значително според комплекта, като без аксесоари дронът е с цена 579 евро. Пакетът DJI Avata Fly Smart Combo добавя FPV Goggles V2 и Motion Controler за 1149 евро. Срещу 1429 евро получавате DJI Avata Pro-View Combo с DJI Goggles 2 и DJI Motion Controller.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !