Новата Quantinuum е най-голямата в света компания в областта на квантовите компютри

Offnews Последна промяна на 02 декември 2021 в 13:44 215 0

wwkq1GSnET6lurTH

Наскоро беше основана нова компания за разработване и производство на квантови компютри и свързания с тях специализиран софтуер, която получи името Quantinuum. Нейните корени могат да се проследят до квантовите изчислителни платформи на Honeywell и софтуерните продукти на Cambridge Quantum. Новата компания има за цел да стане лидер в тази индустрия и вече подготвя както най-мощния в света квантов компютър, така и необходимия софтуер за него.

Quantinuum има около 400 служители, 300 от които са учени в областта на квантовите процеси с дълбоки познания в квантовия хардуер и софтуер. Quantinuum има офиси във Великобритания, САЩ, Япония и Германия. Компанията има представителства в Кеймбридж, Великобритания и Колорадо, САЩ.

 

Honeywell притежава контролния пакет от акции - около 54%. Освен това Honeywell е осигурила и стартовия капитал на Quantinuum в размер на 300 милиона щ. долара. И още, отново Honeywell е доставила на Quantinuum всички научни разработки относно фирмените квантови компютри базирани на йонни капани, които новата компания ще усъвършенства и развива. Нещо повече, Quantinuum разполага и с най-производителния в света квантов компютър с 512 квантови обема, според терминологията на IBM. Всъщност това са само 9 кубита, само че те всичките могат да бъдат съвместно квантово заплетени, което е голямо постижение. Досега бе постигнато квантова заплитане на само 2 кубита.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !