Nikkei: Google Tensor е 5nm чип и се произвежда от Samsung

Offnews Последна промяна на 05 август 2021 в 06:28 264 0

Тъй като Google разкри дизайна и някои от предстоящите спецификации на дуото Pixel 6, новините за тях продължават да се появяват. В поредната става въпрос за чипсета Tensor на Google, който ще захранва новите премиум устройства.

Не би трябвало да е изненада, ако ви кажем, че Samsung произвежда чипсети, тъй като има много успешна гама Exynos и дори произвежда чипсети за други големи компании като Qualcomm. Освен това вече чухме новината, че Google съвместно разработва предстоящия си чипсет с корейския гигант, така че този слух изглежда само потвърден в края на краищата.

Източници, близки до Nikkei Asia предполагат, че чипсетът Tensor на Google е изграден с помощта на 5nm процес на производство, който е същия, използван в чипсетите Snapdragon 888 и собствените Exynos 1080 и 2100 на Samsung. Google не разкрива кой ще произвежда Tensor, но според същите източници това е Samsung, която ще използва собствената си усъвършенствана 5-нанометрова технология.

Samsung не коментира новината, но миналата седмица компанията заяви, че планира да ускори този си бизнес през текущата година, с акцент върху 5 и 4-нанометровите процеси. Google също не обяви никакви “нови” партньорства, но си заслужава да се отбележи, че няма много производители на чипове, които могат да изпълнят толкова голяма поръчка за чипсети, а Samsung потенциално би могла да се справи без никакви проблеми.

Новият 5nm процес на производство е по-ефективен от 7nm и би могъл да подобри живота и производителността на батерията. Google спомена също така и, че на компанията са били необходими поне 4 години, за да проектира новия чипсет Tensor “специално за Pixel”, така че вероятно ще видим много повече продукти, които ще излизат в бъдеще със собствения чипсет на гиганта – носими устройства, смартфони и дори интелигентни продукти за дома.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !