Нидерландия стартира продажбите на 5-кубитови квантови процесори

Offnews Последна промяна на 16 юли 2021 в 15:16 4647 0

Startup hopes the world is ready to buy quantum processors

Нидерландската стартираща компания QuantWare представи "първите в света достъпни за всички свръхпроводящи квантови процесори". Новите квантови процесори се продават на практика като обикновените CPU и дават възможност за бързо сглобяване на квантова система, което досега бе по силите само на технологични гиганти от ранга на IBM, Google и Microsoft. Новите процесори се продават както в корпус, така и във вид на отделен кристал. Засега цените не са обявени.

Стартъпът QuantWare е създаден от бившия специалисти на нидерландския център за квантови изследвания QuTech и от Делфтския технологичен университет, които се надяват на сега зараждащият се и изключително перспективен квантов пазар.

"Нашият Soprano QPU е това което бе Intel 4004 за полупроводниковия бизнес" - заяви съоснователят на QuantWare Матейс Райлаарсдам (Matthijs Rijlaarsdam). "Свръхпроводящите кубити лесно се настройват, не са сложни за управление и добре се мащабират. Тази практичност прави нашита свръхпроводящи QPU най-вероятния кандидат за лесно осъществяване на квантови изчисления".

Квантовия процесор Soprano разполага с 5 кубита, като е възможен избора на техни различни конфигурации. Точността на всеки кубит е 99,5% в продължение на 10 микросекунди. С помощта на тези квантови процесори малките лаборатории и научните центрове могат да изграждат собствени квантови изчислителни системи и да изучават тази съвременна технология без да правят значителни инвестиции за уникално оборудване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !