Неофициално: Microsoft и AMD са започнали съвместна работа върху мощен ARM процесор

Offnews Последна промяна на 04 октомври 2021 в 17:36 2325 0

Surface-pro-x-hero-side

Според бързо разпространяващите се слухове, Microsoft и AMD съвместно работят върху създаването на нов ARM процесор, който ще бъде много по-производителен от сегашните решения на Qualcomm. В резултат от тази съвместна работа може би наистина ще можем да видим мощни устройства, работещи под управлението на операционната система Windows за ARM компютри, за която вече почти една година не се чува нищо ново. Може би това ще са новите Surface Pro X и Samsung Galaxy Book Go.

Информацията съобщи блогърът FrontTron, като се базира на данните от портала Clien. Той е забелязал че производителността на лаптопите, базирани на съвсем нов чип, е съвсем малко по-ниска от същите мобилни устройства с графика GTX 1050, но същевременно те значително превъзхождат решенията с чиповете на Qualcomm, базирани на старата архитектура.

Точната конфигурация на този чип засега не е известна, но се предполага, че в него ще се използват процесорните ядра Cortex-X1 и графичния ускорител mRDNA 2 (4 WGP, 8 CU), който е аналогичен на същия, използван в Exynos 2200. И още, този чип ще включва 5G модем на Exynos.

https://twitter.com/FrontTron/status/1443916105626488833

NotebookCheck е на мнение, че в това партньорство ще участва и Samsung. Ако това се окаже вярно, то южнокорейският технологичен гигант вероятно ще се заеме с производството на този чип, в което ще се използва 5 нанометров технологичен процес.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !