Не всички лаптопи Copilot+ ще получат веднага своите AI функции

Новият бранд на Microsoft стана съвсем неясен и много объркан

Стефан Николов Последна промяна на 10 юни 2024 в 15:37 479 0

Copilot+

Снимка HP

Не всички лаптопи Copilot+ ще получат веднага своите AI функции

Дни преди събитието WWDC на Apple собствената инициатива на Microsoft за създаването на лаптоп с изкуствен интелект се сдоби с лоши новини. Макар че първите устройства Copilot+ ще бъдат представени на пазара на 18-ти юни, оказва се, че само част от новите лаптопи, продавани под името Copilot+, всъщност ще разполагат с каквито и да било от новите функции, базирани на изкуствен интелект.

Това е малко изненадващо, тъй като процесорните компании AMD и Intel обявиха на Computex, че ще представят съвместими с Copilot+ чипове за лаптопи по-късно тази есен. Дотогава Microsoft говореше за въвеждането на Copilot+ само в устройствата с Windows on Arm, които използват чиповете на Qualcomm.

Сега изданието Life Hacker съобщава, че Copilot+ моделите лаптопи ще бъдат най-различни, но всички те ще се базират на три чипа. И по всичко личи, че новите AI функции ще се предлагат само за единия от тези чипове. Лаптопите Copilot+ с другите два процесора ще получат новите AI функции по-късно, като не се уточнява кога точно.

В коментари за The Verge представители на Microsoft, Intel, AMD и Nvidia (която работи с AMD) потвърдиха, че лаптопите, които не са с чиповете на Qualcomm, ще трябва да почакат за своите Copilot+ функции. Докато лаптопите, базирани на ARM архитектурата, ще се появят по-късно този месец с достъп до Recall и фокусирания върху игрите режим Auto Super Resolution. Лаптопите с чиповете на AMD и Intel ще трябва да изчакат появата на новите режими и функции, които се очаква да бъдат добавени във вид на безплатни актуализации.
По-конкретно, PR мениджърът на AMD Матю Хурвиц посочи, че тези „Copilot+ особености“ може да се появят едва „в края на 2024 г.“.

Всъщност можеше да се очаква нещо подобно. В прессъобщението на самата Intel относно нейните чипове за лаптопи с изкуствен интелект се споменава, че функциите Copilot+ ще се предлагат чрез безплатни актуализации „когато са налични“. Няма графици, пътни карти или дати на появата на тези  AI функционалности.

Въпреки че Microsoft не произвежда директно устройства с участието на AMD или Intel, с изключение на някои модели Surface, това поставя създателя на Windows в трудна ситуация, тъй като Apple подготвя свои собствени AI функции, които ще бъдат интегрирани в новата операционна система macOS 15. По принцип потребителите на Apple ще могат да си купят нов Mac и да приемат, че той може да прави всички тези AI неща за Mac, докато потребителите на Windows, които искат да се занимават с изкуствен интелект, ще бъдат разделени на три групи и ще трябва да правят много повече проучвания за това какво могат и какво не могат да правят с новите си машини веднага след тяхното изваждане от кутията.

Microsoft наскоро обяви новите AI функции за Windows 11, които са предназначени да работят само на компютри от типа Copilot+ и само с процесори Qualcomm Snapdragon от серията X. Въпреки това известни специалисти вече успяха да стартират опцията Recall за записване на действията на потребителя на много по-слаб хардуер. Но така или иначе всичко бе базирано на ARM архитектурата, а кога ще се появят AI-лаптопи с х86/64 процесори засега е неизвестно.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !