MWC 2024: HMD пуска сгъваем "Барбифон"

Стефан Николов Последна промяна на 26 февруари 2024 в 18:31 557 0

Barbie HMD

Снимка HMD Global/Mattel

MWC 2024: HMD пуска сгъваем "Барбифон"

HMD силно се надява да има второ лято на Барби (Barbie). Компанията, която през последните седем години продаваше телефони ексклузивно под марката Nokia, обяви плановете си да пусне флип телефон под бранда Barbie през юли тази година, което ще стане съвместно с Mattel. Това е едно от няколкото устройства, които HMD подготвя за това лято и които включват също нов ретро телефон под бранда Nokia и нов смартфон под бранда HMD. И накрая, компанията обяви и своите ранни планове за една нова платформа за разработка, която носи името "HMD Fusion".

На MWC 2024 не бяха обявени цените, спецификациите и особеностите на все още неназования телефон марка Barbie. Очакванията са той да бъде по-скоро традиционен фийчър телефон, отколкото смартфон. В интервю Адам Фъргюсън, глобален ръководител на отдела за проучване, предложения и продуктов маркетинг на HMD, потвърди, че това ще бъде изцяло ново устройство. "Барби не е марка, за която може да се използва готово решение", каза той.

Съвместната работа е продължение на плановете, обявени за първи път през септември, когато финландската компания, която сега предпочита да се нарича Human Mobile Devices, а не просто HMD, заяви, че възнамерява да се откаже от изключителното си право да произвежда продукти под бранда Nokia. И че започва да продава нови устройства под собственото си име. Както и да работи съвместно с "вълнуващи нови партньори". Human Mobile Dе първият такъв партньор, но Фъргюсън заяви, че той няма да е последният.

Що се отнася до телефона със собствен бранд, компанията не е готова да съобщи подробности, но знаем, че той също ще се появи това лято. Съобщението идва малко повече от месец, след като 91 Mobiles публикува снимки на смартфон, който много прилича на съществуващите телефони Nokia на компанията, макар и с логото на HMD на мястото, където преди беше това на Nokia.

Това не означава, че HMD се отказва изцяло от марката Nokia, а Фъргюсън отрече, че HMD проучва други търговски марки поради спад в популярността на името Nokia. "Категорично не смятаме, че има намаляване на влиянието на този бранд", казва Фъргюсън, "Просто от гледна точка на бизнеса на HMD имаме възможност да направим повече... с тази нова мултибранд стратегия".

Компанията казва, че планира да "върне един емблематичен телефон това лято", подобно на други свои ретро възраждания на устройства като Nokia 3310 и Nokia 8110.

Освен съобщенията за брандовете, HMD обяви още няколко инициативи. Най-интересната от тях е HMD Fusion - ново устройство в стил смартфон, което HMD представя като платформа "Направи си сам" за любители и специалисти. То е нещо подобно на Moto Mod, но трябва сами да изработвате и програмирате своите аксесоари.

Изданието The Verge уточнява, че по същество целта на HMD с Fusion е да предложи възможности за сглобяване като тези на Raspberry Pi, но във формата на смартфон с вграден екран и батерия. Това се постига с набор от шест щифта на гърба на устройството, които са проектирани така, че да позволяват закрепването на най-различни хардуерни аксесоари. Софтуерът на устройството е стандартен Android с отключен буутлоудър. Интересно е, че HMD нарича видовете хардуер, които можете да изградите около устройството, "екипировка". Амбицията на HMD е да предостави устройство, което крайните потребители и дори компаниите могат да персонализират според нуждите си.

По време на MWC 2024 компанията HMD само анонсира платформата Fusion и публикува първоначалните проекти и спецификации на устройството. Повече информация очакваме през лятото.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !