MWC 2003: Lenovo представи лаптоп и смартфон с променлив размер на екрана

Стефан Николов Последна промяна на 27 февруари 2023 в 13:35 868 0

Lenovo Foldable Laptop

Снимка The Verge

MWC 2003: Lenovo представи лаптоп и смартфон с променлив размер на екрана

Още през 2019 г. по време на MWC южнокорейската Samsung анонсира, но не представи на пазара, своя първи Galaxy Fold, а Huawei показа своя собствен сгъваем модел с гъвкав екран Mate X. Четири години и една епидемия по-късно Lenovo се завръща на същото изложение, за да представи нещо съвсем ново – смартфони и лаптопи, екраните на които могат плавно да се увеличават, вместо да бъдат напълно сгънати или напълно разгънати подобно на книги. Засега това са концептуални модели, но е напълно възможно след една-две години да се появят в магазините.

На пръв поглед лаптопът с новия тип дисплей изглежда като всяко друго устройство от подобен тип. Но ако се натисне малкият бутон отстрани на корпуса екранът започва да се увеличава нагоре, като доста добре създава илюзията, че е разтегателен. Всъщност неговата матрица не може да се разтяга и свива, а част от екрана се намира в самия лаптоп и по желание размерът на дисплея може постепенно да се увеличава и намалява, като в този случай това става в посока нагоре.

В лаптопа са поставени два компактни електрически двигателя, които увеличават и намаляват видимия размер на дисплея. В сгънат вид размерът на екрана е 15.3 инча с разделителна способност 2024х1604 пиксела при съотношение на страните 8:9. В разгънат вид резолюцията се увеличава до 2024х2368 пиксела, като останалите пропорции се променят по същия начин.

Другото устройство с новия тип екран, показано от Lenovo в Барселона е смартфонът Motorola RIZR. За разлика от лаптопа, китайската компания съобщи малко повече технически характеристики за своя нов мобилен телефон.

Използван е POLED, екран произвеждан от компанията BOE Display. В сгънато състояние размерът на диагонала на екрана е 5 инча при съотношение на страните 15:9. Екранът постепенно излиза от корпуса на устройството създавайки впечатление на разтягане, и плавно увеличава своите размери до 6,5 инча по диагонал при съотношение на страните 22:9.

Екранът започва да се увеличава чрез двойното натискане на специално предвиденият за тази цел бутон. Интересно е, че при определени условия дисплеят може автоматично да се увеличава или намалява в зависимост от съдържанието – широкоекранно видео, уеб страница и т.н.

В сгънат вид част от екрана е вмъкната в гърба на корпуса на смартфона. Тази част може да се използва като допълнителен дисплей за извеждането на по-важната информация, като например позвъняванията, SMS-те, съобщенията от месинджърите и други подобни.

Известно е, че основната камера е двойна. Няма обявени други технически характеристики, което не е и необходимо поради особеностите на дисплея от съвсем нов тип.

The Verge са имали достъп до тези интересни устройства. Според тази информация качеството на изображенията е много добро. Остава да изчакаме излизането на независимите тестове, за да разберем какво точно е качеството на матрицата на новия POLED екран.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !