Microsoft и Великобритания ще строят мощен метеорологичен суперкомпютър

Offnews Последна промяна на 23 април 2021 в 11:03 5776 0

Capture

Великобритания обяви, че напредва с проекта си за изграждане на най-мощния суперкомпютър за климата и времето с помощта на Microsoft. Метеорологичната служба на страната, Met Office, сключи споразумение с технологичната компания за държавно финансиране в размер на 1.6 млрд. щ. долара.

Новата машина ще бъде два пъти по-мощна в сравнение със суперкомпютъра, с който страната може да се похвали в момента и който може да извършва 16 000 трилиона изчисления в секунда. Получавайки достъп до по-добро моделиране на климата, Обединеното кралство се надява да осигури в бъдеще своята транспортна инфраструктура и да я предпази от екстремни метеорологични явления.

Новата система ще се намира в южната част на Великобритания и ще се захранва от 100% възобновяема енергия. Очаква се през първата си година на работа инсталацията да спести 7.415 тона въглероден диоксид.

След като започне да работи през следващото лято, суперкомпютърът ще предостави и подробни симулации на местни прогнози, за да помогне за подготовката на аварийните служби за силен дъжд и наводнения. Той ще е в голяма помощ за селските общности, които пострадаха от бурите през миналата година.

Технологичната компания Microsoft е привлечена в проекта заради опита си в областта на облачните и квантовите изчисления. Компанията е инвестирала 1 млрд. щ. долара в суперкомпютър за тестване на мащабни модели на изкуствен интелект. Въпреки това обаче в момента титлата на най-мощния суперкомпютър в света принадлежи на японската фирма Fugaku.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !