Meta ни припомня за метавселената с виртуалните очила Quest 3

Стоян Ненов Последна промяна на 28 септември 2023 в 17:43 329 0

Meta Quest 3

Снимка Meta

Meta ни припомня за метавселената с виртуалните очила Quest 3

Meta не е забравила за метавселената, въпреки че от доста време не говори така активно за нея като преди. Сега компанията направи цяло събитие за метавселената, на което представи своите нови технологии за нея, включително и очилата за смесена реалност Quest 3.

Meta Quest 3 ще са на пазара на 10-ти октомври, като компанията вече приема предварителни поръчки. Тя казва, че това са първите очила със смесена реалност за масовия пазар и цените им ще започнат от 499 долара за версията със 128GB памети 649 долара за модела с 512GB.

Meta Quest 3 ще използват процесор Snapdragon XR2 Gen 2 на Qualcomm. Компанията казва, че очилата ще имат двойно по-мощен графичен процесор от предшественика си. Те ще зареждат игрите и графиките „светкавично бързо“ и ще предлагат много високо ниво на детайли, което „надскача очакванията“.

Компанията подкрепя амбициозния си език със спецификациите. Очилата имат 4K Infinite дисплей, който е с 30% по-голяма резолюция и достига 1218 пиксела на инч. Според Meta това ще направи изображенията „толкова впечатляващи, че ще искате да се пресегнете и да докоснете света около вас“.

Освен това очилата са с 40% по-тънки спрямо предшественика си. Те са преработени, за да могат да са по-леки и удобни и да могат да се персонализират според личните предпочитания на потребителя. Предвидени са да могат да се носят и с обикновени очила. Има и възможност за регулиране на презрамката, за да не развали прическата.

Помислено е и за звука. Той е осигурен от нови говорители с 40% по-голям диапазон и поддръжка на съраунд озвучение. Очилата ще оптимизират звука според съдържанието и дейността. Те ще създават удобна среда за работни разговори, както и „потапяща“ атмосфера за филми и игри. Звукът ще се „движи“ според позицията на потребителя, за още по-реалистично усещане.

Quest 3 ще имат и удобна система за управление на смяната на режима. Това ще става с докосване на рамката, като ще е достатъчно, за да смени режима от пълна виртуална реалност към добавена, за да показва съдържание спрямо реалната заобикаляща среда.

Meta заяви, че метавселената вече се използва в реална среда и дава важни резултати. Тя дава няколко примера от реалния свят. Например FundamentalVR е създала платформата Fundamental Surgery, през която се обучават хирурзи да извършват сложни операции.

Rezzil пък е компания, която е направила платформа за спортисти. Чрез нея те могат да експериментират с различни ситуации, да свикват с разнообразни условия на терена. Пилоти от Formula 1 я използват, за да подобряват реакциите си в стресови ситуации.

Авиационни компании като Lufthansa също използват смесена реалност, за да обучават техниците си да ремонтират самолети. Компанията също така използва мета вселената, за да разработва продукти и дори да тренира служителите си в отделите за продажби. „Положителните резултати от технологиите вече са видими и метавселната ще продължава да се развива, което ще даде още възможности за увеличаване на ползите от тези иновации“, казва Meta. Затова и достъпни очила като Quest 3 ще са много важни за реализирането на целите.c

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !